Dacă și tu te gândești deja ce să-i pui sub brad micuțului sau micuței tale de sărbătorile care se apropie cu pași repezi, ei bine, Fram vine cu câteva recomandări care te pot ajuta să alegi produse potrivite pentru copilul tău, în funcție de vârstă și de interese. În plus, ideile de mai jos te vor inspira să le faci cadouri și prietenilor și rudelor tale care au copii cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani +.

Aceste cărți și jocuri sunt foarte importante în educarea copiilor.

Hai să pornim în călătorie, renii vin imediat și n-am vrea să ne găsească cu sacul gol!

Pentru început, câteva principii

Jocuri, cărți, jucării, pentru ce să optezi? E adevărat că nu e ușor să jonglezi cu multele oferte de pe piață. Și poate să fie frustrant să ai de ales între opțiuni despre care poate nu știi sigur că se potrivesc vârstei copilului tău sau copiilor cărora vrei să le faci cadou.

Ți-am pregătit câteva idei și sugestii utile:

          Alege cărți potrivite vârstei copilului. Dacă e prea mic pentru tipul de carte ales, copilul se poate frustra sau poate să fie ușor distras de faptul că sunt prea multe cuvinte pe o pagină. Majoritatea cărților au notată vârsta recomandată, dar ideal e să urmărești cât de mult text cuprinde o pagină, cât de complexe sunt ilustrațiile și care e tema abordată. Mai jos vei descoperi sugestii concrete.

         Optează pentru jucării din material de calitate precum lemnul și încearcă să eviți plasticul, pe cât posibil.

        Dacă copilul e mai mare, poți alege jocuri care-i dezvoltă personalitatea, calitățile și abilitățile practice. În plus, dacă alegi un joc de echipă, puteți juca împreună, iar în acest fel petreceți timp de calitate în familie.

          Ia în calcul jocurile care dezvoltă motricitatea fină și grosieră, dar și cele de atenție și de memorie.

Poate că ideile de mai sus ți se par abstracte. Trecem acum la idei și propuneri concrete. Cărți, jocuri și jucării calitative atât ca materiale, cât și ca informație.

Ce cadouri să alegi, pe vârste

6 luni – 1 an

Instrument muzical pentru copii

Bebelușii adoră jucăriile senzoriale, cele de dentiție și zornăitoarele. Fac zgomot, sunt colorate și-l ajută pe cel mic să prindă obiecte, să producă sunete și să descopere lumea înconjurătoare.

Curcubeul muzical îl recomandăm pentru copiii care au peste 6 luni. E o jucărie calmantă, dar și distractivă pentru bebeluși.

Pe lângă rolul de antrenare a percepției vizuale și auditive, jucăria poate fi folosită și pe post de instrument muzical. Stimulează simțul ritmului și urechea muzicală. Indiferent dacă îl faci cadou micuțului tău sau copilului unor prieteni, suntem siguri că va fi foarte apreciat.

1 an-1,5 ani

E vârsta la care copilul poate să devină interesat de tot ce îl înconjoară. Poți să alegi jucării care dezvoltă motricitatea, puzzle-uri încastrate în lemn, jocuri de construit și de sortat.

 

Casuta - jucarie din lemn sortareUn exemplu în acest sens este căsuța “Sortează fructele și formele!”, potrivită pentru copii care au peste 1 an. E o jucărie educativă din lemn, ușor de manevrat.

Casa simpatică și colorată, din placaj rezistent, este însoțită de 9 accesorii din lemn masiv. Micuțul este provocat să distingă și să potrivească diferite forme geometrice și forme de fructe în spațiile corespunzătoare din pereții sau acoperișul căsuței. Astfel, își dezvoltă capacitatea de a face mișcări minuțioase, precise, cu degetele, dar și concentrarea, atenția și imaginația. În același timp, descoperă cum arată principalele forme geometrice și face primii pași în lumea fascinantă a fructelor.

 

Piramida din cuburi pentru bebelusiDacă vrei să-l ajuți pe copilul tău să cunoască animalele și să construiască, atunci Copăcelul din cuburi poate să fie alegerea potrivită pentru el.  Spre deosebire de alte jucării de acest fel, aici nu doar construiești turnul, ci te poți și juca cu figurinele în formă de urs, vulpe, viezure, bufniță și privighetoare.

4 dintre cuburi sunt prevăzute cu câte o nișă – o vizuină sau o scorbură sub formă de căsuță în copac.

Când copiii sortează și aranjează cuburile unul peste altul, ei dezvoltă abilități motorii și își îmbunătățesc sistemul de coordonare mână-ochi.

Datorită modului în care este gândit și proiectat acest joc, micuții pot învăța o mulțime de lucruri: să deosebească culorile și formele, să numere sau să recunoască animalele și păsările din pădure.

Uuu-ci-iciii, uuu-ci-ciii! ! Vine trenul! Mai exact, trenulețul lui Moș Ene.

Trenulet jucari pentru copii din lemnPrimul trenuleț nu se uită niciodată. Iar acesta are toate șansele să devină o jucărie memorabilă. Realizat din lemn de cea mai bună calitate și pictat cu vopsele non-toxice, arată ca și cum ar fi desprins din cele mai frumoase vise. Ceea ce îl ajută pe deplin să își îndeplinească scopul. Pentru că mecanicul din locomotivă este nimeni altul decât Moș Ene, iar destinația este clară: Împărăția Somnului Adânc, cu o oprire pe Tărâmul Viselor Plăcute. Pasagerii sunt așezați confortabil la locurile lor din vagoane și se bucură de traseul pe care îl parcurg.

Folosește acest tren ca suport pentru poveștile tale de noapte-bună. Împreună cu cel mic, poți crea povești care îi au ca protagoniști pe Domnul Vulpoi, Doamna Gaiță și pe prietenii lor. Apelează la metafora călătoriei pentru a-l ademeni pe cel mic în mrejele somnului.

Bineînțeles, trenulețul poate fi un companion de încredere și la orele de joacă din timpul zilei. Copilul își va exersa abilitățile motrice și va dobândi în același timp o pasiune pentru jucăriile clasice, delicate și blânde.

Jucarie din lemn forme si culori geometrice puzzle

Dacă ești în căutarea unei jucării din lemn care să stimuleze în același timp dezvoltarea motrivă și cognitivă a copilului tău, poți alege acest joc de dezvoltare a abilităților motorii.

La o vârstă fragedă, să stăpânești abilități motorii fine este chiar o artă. Acest joc de forme și culori reprezintă dovada în nuanțe vii a faptului că cei mici pot învăța să apuce, să mute, să potrivească elemente într-un mod cât se poate de creativ.Racheta din lemn jucarie pentru copii

Racheta din lemn , modulară , “Vruum” este jucăria perfectă pentru tinerii exploratori, realizată din lemn. Copiii își vor exersa activitățile motrice fine și vor învăța să deosebească forme și culori diferite. Asamblarea pe verticală a modulelor ajută la dezvoltarea gândirii spațiale și secvențiale.

 

Jucarie puzzle din lemn copiiLabirintul de activități “Aventuri pe maresusține dezvoltarea abilităților motrice fine ale micuților. Reprezintă ocazia perfectă prin care să-i oferi celui mic o ocazie de a călători, chiar și fără a ieși din casăÎncă de la vârsta de 1 an, copiii pot fi inițiați în lumea puzzle-urilor. Și le place la nebunie să potrivească piesele! 

Pentru această vârstă, sunt potrivite puzzle-urile încastrate în lemn. Găsești aici mai multe tipuri de puzzle-uri, cu animale, vehicule, forme, cifre, familie, obiecte din viața de zi cu zi.

1,5-2 ani

E vârsta când copiii încep să devină tot mai autonomi, umblă destul de bine, explorează și se dezvoltă din punct de vedere motric și senzorial foarte mult. Iată jocurile potrivite vârstei lor, care pot să-i atragă și să-i ajute să evolueze frumos:Jucarii din lemn pentru copii

 

 

Pachetul „Vitamine pentru preșcolari” reprezintă un cadou complex, minunat pentru copiii care au peste 1 an și jumătate. Conține 3 produse: o carte educativă despre fructe și legume, căsuța fructelor, în care cei mici pot descoperi formele și culorile, și cutia cu fructe și legume.Pachet jucarii din lemn si carte invatam culorile Fram ursul polar

 

Pachetul „Curcubei pentru preșcolari” aduce magia culorilor și a formelor, reflectată în jucării și în povești pentru copii. 4 produse, într-un singur pachet: 3 jocuri de motricitate și cartea Fram în lumea culorilor și a formelor, plină de surprize pentru zâmbete-n reprize. 70 de pagini de rime împletite cu desene fantastice și prinse între coperte cartonate și-au propus să îl ghideze pe cel mic într-o lume uimitoare.

 

2-3 ani

Pachet Culorile Formele Fructele si legumeleCopiii de 2-3 ani pot să fie foarte atrași de cărți.  Există cărți pentru copii de 3 ani, care sunt scrise în așa fel încât să fie potrivite pentru copii de această vârstă. Așadar îți recomandăm să începi cu două cărți pe teme educativ

          Fram în lumea formelor și a culorilor

–          Fram în lumea fructelor și a legumelore, care fac parte din Pachetul de educație preșcoalară:

 

 

Prima zi de gradinita, bullying, emotii, frica de intunericDacă te gândești la emoțiile copilului, la fricile lui și la adaptarea la grădiniță, de mare ajutor îți pot fi cărțile scrise de psihologul Irina Forgaciu, Fram la grădiniță și Fram în lumea emoțiilor și a întunericului, parte din Pachetul de Dezvoltare Emoțională.

 

 

 

3-4 ani

Când copiii au între 3 și 4 ani, îi putem ajuta să-și dezvolte atenția la detalii, puterea de concentrare, să descopere ușor și plăcut literele și cifrele, să-și antreneze memoria și motricitatea fină și, în general, să învețe cu plăcere în timp ce se joacă.

Iată mai jos câteva jocuri care îndeplinesc toate criteriile de mai sus:

Învață-l pe copilul tău cifrele și literele într-un mod jucăuș, amuzant și distractiv. Jocul de învățare “Litere și cifre” este inovator și gata să îndeplinească o astfel de misiune! Pe un panou se pot așeza piese multicolore de lemn, de diferite forme, cu scopul de a construi din ele litere și cifre.

Piesele sunt prevăzute cu perforații care ajută la fixarea pe elementele de pe panou. Copiii pot folosi șabloanele incluse pentru a contura litere și cifre în mod corect. Pe de altă parte, pot fi creativi, formând tot felul de obiecte, plante sau viețuitoare din piesele pe care le au la dispoziție: floricele, fluturași, mașinuțe etc.

Când se termină o repriză de joc, panoul, șabloanele și piesele se depozitează frumos și ordonat într-o cutie cu capac glisant de lemn. Deci jocul este potrivit și pentru deplasări sau vacanțe.

Rolul său este acela de a-i ajuta pe cei mici să își dezvolte abilitățile motorii fine, dar și să înțeleagă formele și culorile în timp ce le potrivesc pe panou. De asemenea, are un rol educativ pentru că îi ajută să facă primii pași în învățarea literelor și a cifrelor. Nu în ultimul rând, le antrenează imaginația, inspirându-i să îți exprime propria creativitate.

Cutiuta muzicala din lemn pentru copii

Cutiuțele muzicale sunt potrivite pentru copiii care ar face orice numai să nu meargă la culcare.

Dacă ți-ar plăcea să îl ajuți pe cel mic să adoarmă ușor în fiecare seară, să aibă un somn odihnitor și lin, atunci poți alege una dintre cutiuțele muzicale de mai jos, Ferma sau Cosmos.

Locul acestor cutiuțe muzicale este lângă patul fiecărui copil. Designul atrăgător și prietenos și modul în care sunt redate detaliile le transformă într-un accesoriu perfect pentru dormitorul celui mic. Piesele se rotescu na în jurul celeilalte pe ritmul melodiei. Au un efect relaxant și calmant. Cu atâta confort, adormi fără efort!

]Jucarie animalut salataret din lemnSetul cu 5 animale săltărețe e un cadou simpatic și distractiv. Cele 5 animale în miniatură sunt confecționate din lemn de cea mai bună calitate: broscuța, pisicuța, pinguinul, cățelul și bufnița. Nu degeaba au aceste expresii jucăușe pe chip! Sunt foarte conștiente că ascund un secret superamuzant. Fiecare dintre ele este prevăzută cu o cheiță laterală. Aceasta se întoarce cu lejeritate. Odată acționat mecanismul, cei 5 prieteni încep să țopăie plini de energie care-ncotro. Pe scurt: voioșie și distracție la cheie!

 

 

 

 

Joc magnetic pentru copiiLabirintul magnetic „Aventuri în savană” îi ajută pe copii să își exerseze dexteritatea, și să își testeze răbdarea.

Planșa este prevăzută cu un labirint sub formă de canal din plastic transparent. În interiorul labirintului se află o serie de sfere mici. Provocarea este să folosească cele două bețișoare de lemn dotate cu magneți și atașate la planșa de joc pentru a direcționa sferele colorate pe traseul din labirint. 100% palpitant!

 

 

 

memory joc puzzle lemn copii

Jocul de memorie „Mijloace de transport” este conceput pentru a-i ajuta pe cei mici să învețe o largă varietate de mijloace de transport. Cu tot ceea ce înseamnă categoriile din care fac parte și particularitățile pe care le au. Vaporul, racheta, tractorul, excavatorul, elicopterul și celelalte vehicule sunt înfățișate într-o manieră adorabilă, cu grijă pentru detalii. De asemenea, jocul contribuie la exersarea memoriei și a atenției, fiecare piesă aflându-se în căutarea perechii sale.

Cele 28 de elemente au formă de fagure, ceea ce le recomandă drept piese ușor de manevrat. Astfel, pe lângă faptul că cei mici fac primii pași în lumea jocurilor cu reguli clare, au ocazia de a-și exersa abiltățile motrice.

Alte jucării și jocuri recomandate copiilor care au între 3 și 4 ani:

 

          Cutia “Fructe și legume fericite” https://lumealuifram.ro/jucarii/cutie-cu-fructe/

          Labirintul formelor geometrice https://lumealuifram.ro/jucarii/labirintul-formelor-geometrice/

          Castelul Fermecat https://lumealuifram.ro/jucarii/castelul-fermecat/

Pe lângă aceste jocuri există și cărți educative pentru copiii de 4 ani cu povești care pot fi înțeles și apreciate de copii de această vârstă.

Dacă cel mic are frici, temeri sau pur și simplu vrei să-l ajuți să-și înțeleagă emoțiile, îți recomandăm Fram în lumea emoțiilor și a întunericului. 

Cartea e scrisă de psihologul Irina Forgaciu, iar povestea e ușor de înțeles și captivantă. 

În plus, fiecare secțiune are exerciții practice pe care le poți face cu copilul tău. Iar dacă vă pregătiți și pentru grădiniță, poți alege Pachetul de Dezvoltare Emoțională, care le conține pe ambele.

4-5 ani +

Pentru vârsta de 4-5 ani, avem două propuneri, ambele apreciate și iubite de copii și de părinți:Joc de societate Fram – Nu privi înapoi!

Jocul de colaborare “Nu privi înapoi!” cu Fram îi ajută pe copii să învețe despre valori sociale importante în timp ce joacă rolurile lui Fram și ale prietenilor săi. Ei descoperă importanța colaborării, a încurajării, ajutorul reciproc, dar și împărțirea și compromisul. Jocul cultivă comunicarea și prietenia într-un mediu plin de peripeții pentru cei mici.

Părinții care l-au comandat până acum îl recomandă ca fiind un joc excelent prin care copiii lor învață să împartă, să se ajute, să relaționeze cu alți participanți și să elimine rivalitatea dintre frați.

 

Fram pachet dublu carti volumul I si II

 Aventurile lui Fram, volumele I și II îi poartă pe copii la Polul Nord, le dezvoltă vocabularul și cunoștințele. Cartea are mai multe secțiuni  „Știați că…”, pe care copiii le vor îndrăgi. Vă așteaptă 484 de pagini de aventuri colorate! Aceste cărți educative pentru copii de 5 ani sunt foarte îndrăgite atât de copii cât și de părinți pentru rezultate lor în educarea copiilor.

Sperăm că ideile și recomandările de mai sus te ajută să navighezi cu ușurință în lumea cărților, a jucăriilor și a jocurilor pentru copii.

Ne-am bucura să ne povestești ce jucării iubește copilul tău și la ce vârstă, ca să ne inspirăm reciproc. Scrie-ne pe pagina de Facebook al celui mai faimos urs polar: Lumea lui Fram , ursul polar