Am avut azi o discuție plină de informații utile cu psihologul Cristina Buja, autoarea celei mai recente cărți de dezvoltare emoțională pentru copii și părinți, “Fram începe școala”.

Cristina ne-a împărtășit tehnici valoroase și exerciții ușor de făcut acasă care fac diferența dintre un copil care merge cu drag și plin de curiozitate la școală și unul stresat, apatic, care urăște școala.

Iată câteva dintre ideile pe care psihologul Cristina Buja le-a transmis în cadrul live-ului:

 

  • Dă-i voie copilului să facă lucruri singur. Sau convinge-l să le facă, în cazul în care nu ia el inițiativa. Ajută foarte mult ca în momentul în care merge la școală să știe și să poată să se îmbrace/dezbrace singur, să-și adune lucrurile și să aibă grija de ele, să știe folosi toaleta singur
  • Vorbiți despre școală. Explică-i ce e diferit față de grădiniță, ce va putea face la ore și în pauze și când vă veți revedea. Adoptă un limbaj pozitiv, în care să nu-i induci frică, panică, îngrijorare.
  • Privește cu empatie și înțelegere întrebările copilului sau temerile lui. Ascultă-i întrebările pentru că acolo se pot ascunde atât neliniștile, cât și curiozitățile copilului.
  • Dă dovadă de înțelegere când îți împărtășește temerile lui și nu-i bagateliza trăirile. Emoțiile lui sunt cât se poate de reale.
  • Vizitați școala. Din exterior sau, dacă e posibil, și din interior. Dacă sunt Zilele deschise la școală, e o oportunitate foarte bună să se familiarizeze cu locul, clasele, băncile.
  • Citiți despre școală. Lectura îi ajută foarte mult pe copii să se adapteze.
  • Transmite-i că e în siguranță cu tine. Fă-l să aibă încredere în tine, ca să-ți spună orice se întâmplă la școală. În cazul în care e victima violenței sau a bullyingului, să-ți spună ce se întâmplă ca să puteți reacționa prompt, să știe cum să se apere sau să creară ajutor.

Întreaga discuție o poți urmări aici:

Cristina Buja ne-a împărtășit că a scris cartea “Fram începe școala” ca pe un sprijin pentru copii și adulți, ca pe un instrument pe care să-l poată folosi atât copiii de grădiniță, care se pregătesc pentru școală, cât și copiii care acum pășesc în primii lor ani de școală. Dar e și pentru părinți.

Cartea conține o poveste cu Fram și o serie de sfaturi și tehnici pentru părinți. E, astfel, o carte 2 în 1: pentru copii și părinți.

Fram incepe scoala

 

 

Cartea “Fram începe școala” e  acum disponibilă cu 35% reducere, la un preț special de lansare: doar 25 lei. În plus, dacă faci o comandă până în 1 septembrie inclusiv, ai 35% reducere la orice comanzi de pe www.lumealuifram.ro. Codul de reducere este PRETREDUS35

Mult succes, adaptare lină și un început cu dreptul!