Indiferent dacă ești acasă, pe o pătură de picnic, pe o pajiște la munte, pe plajă sau chiar la Polul Nord, vara tânjești după momente relaxante alături de cei mici. Mi-am propus să le dăruiesc tuturor membrilor familiei o experiență deopotrivă recreativă și plină de aventură. Așadar, le-am cerut ajutorul prietenilor mei de la Deveo Studio, inițiatorii seriilor de cărți Fram de colecție, Fram Educațional și Fram Emoțional și împreună am creat jocul de societate colaborativ FRAM – NU PRIVI ÎNAPOI!.

Nu trebuie decât să fiți mai mult de 2 jucători, să aveți mai mult de 4 ani și 30 de minute la dispoziție. Dar garantez că timpul petrecut în compania jocului FRAM – NU PRIVI ÎNAPOI! va deveni cea mai entuziastă perioadă a zilei. Iar a doua zi, apoi următoarea și tot așa în continuare, puteți relua jocul, creat pentru a fi surprinzător și captivant de fiecare dată. Iată care sunt argumentele mele în sprijinul acestei idei!

  1. Jocul este foarte practic

Deși tabla de joc este generoasă, la cei 56 de centimetri lungime și 38 de centimetri lățime, cutia este cât se poate de practică. Și respectă măsurile de siguranță, dat fiind că ajunge la destinatar perfect securizată și sigilată. Dimensiunile de 36 de centimetri lungime, 23 de centimetri lățime și 5 centimetri înălțime o fac tare ușor de transportat, inclusiv într-o geantă de umăr.

Iar dintr-o cutie atât de mică ies, precum din lădița fermecată din poveste, o serie de minuni: 7 figurine, un zar, 35 de cărți de pericol, 25 de cărți de ajutor și… am păstrat pentru final ce era mai distractiv – cele 6 componente ale planșei de joc. Da, căci o pot asambla cei mici, dat fiind că este concepută sub forma unui puzzle.

  • Respectă principiul prieteniei și al colaborării

În primul rând, noi, eroii jocului, cei pe care îi veți întruchipa voi, jucătorii, suntem un grup de prieteni bine sudat. Pot spune fără rezerve că formăm o adevărată familie. Alături de mine se află mereu rinocerița Rina, jderița Hopi, papagalul Poli, țestosul Ulmo și ariciul Arpi. Iar regulile jocului sunt create în jurul ideii de colaborare și încurajează în mod cert dezvoltarea spiritului de echipă.

De exemplu, cărțile de ajutor care au scopul de a-ți permite să înaintezi pe tabla de joc unul sau mai mulți pași îți oferă și o alternativă altruistă. Poți alege să le folosești pentru a-i ajuta pe ceilalți participanți să facă un pas în față. De asemenea, există și cărțile de inimă, cu care poți debloca un alt jucător care a fost blocat în tura anterioară. 

Dar ce sens au toate acestea, câtă vreme vorbim despre un joc și, implicit, despre un câștigător? Așa funcționează majoritatea jocurilor, este adevărat, dar FRAM – NU PRIVI ÎNAPOI! poate fi câștigat sau pierdut de către toți jucătorii. Lucrul în echipă este esențial. Jucătorii câștigă dacă ajung împreună la final. Iar dacă personajul negativ – pe care vă las să îl descoperiți, numai gândul la el îmi dă fiori – îl ajunge pe vreunul dintre voi din urma, cu toții trebuie să vă întoarceți și să parcurgeți din nou traseul.  

  • Are o intrigă incitantă

Pentru mine și pentru prietenii mei totul părea minunat în călătoria fără sfârșit care ne deschidea porțile din Lumea Largă. Până să intervină un element neprevăzut, ca în orice poveste… Mai exact, este vorba despre personajul negativ. Brrr! Niște sprâncene încruntate, o mustață aricită, o gură căscată în semn de dispreț și o voce aspră care exprimă numai nemulțumiri. Nu vă dau mai multe detalii, îl veți recunoaște pe loc de îndată ce veți deschide cutia cu jocul.

„Așa nu se mai poate!”, am luat atitudine eu și prietenii mei. Și am optat pentru schimbare, iar deviza noastră a devenit „Nu privi inapoi!”.

  • Presupune o aventură FRAMtastică

Jucătorii sunt nevoiți să alerge pe tabla de joc urmăriți de personajul negativ. Iar pentru a-și asigura în cele din urmă liniștea și libertatea trebuie să străbată o junglă spectaculoasă, dar plină de neprevăzut.

Drumul este lung și presărat cu primejdii. Dacă zarul îl plasează pe unul dintre jucători pe o căsuță roșie, trebuie să ridice o carte de pericol. Unele dintre aceste cărți îți impun să faci unul sau mai mulți pași în spate, altele te opresc de la a înainta. În fața unui șarpe veninos, faci doi pași în spate. Dacă îți iese în cale nisipul mișcător, ești atenționat să te oprești o tură. Și plantele carnivore îți blochează evoluția, nu ai altă soluție decât să le ocolești. Iar dacă o banană mai năstrușnică îți cade în cap, faci un pas înapoi.

Dar există și multe avantaje de care poți profita. Șosetelearipi au puteri fermecate și te pot ajuta să înaintezi. Regele junglei îți poate deveni aliat. Ca orice aventură, și această cursă prin junglă presupune ezitări, provocări și succese.

Te poartă către o destinație de vis

OK, dar care este scopul jocului, de fapt? Unde duce drumul prin junglă? Jucătorii trebuie să ajungă în port pentru a prinde vaporul către o insulă nelocuită, liniștită, de-a dreptul paradisiacă. Locul ideal pentru prietenii care își doresc să trăiască în armonie cu natura, o variantă modernă pentru palatele din aur, bătute cu pietre prețioase, cu imaginea cărora se încheie basmele clasice.

Pentru că ai observat deja că jocul este conceput ca o călătorie de poveste, îți propun să pornești de la această premisă pentru a le stârni imaginația celor mici. Întreabă-i cum își imaginează că ar arăta viața pe o insulă, ce obiecte indispensabile ar lua cu ei, ce ar mânca și cum și-ar construi un adăpost, ce jocuri și activități le-ar plăcea să facă într-un loc plin de posibilități, situat în inima naturii. 

Bine de știut: FRAM – NU PRIVI ÎNAPOI! te așteaptă pe site cu un preț prietenos și livrare gratuită prin curier pentru comenzile peste 150 de lei.