EducaTIFF 2017
În iunie 13, 2017 | 0 -

Fram, ursul polar, la EducaTIFF

Pe 5 și 6 iunie, alături de Fram, ursul polar, am fost prezenți la cel mai mare festival de film internațional din România: Transilvania Film Festival, sau pe scurt, după cum este cunoscut printre participanți, TIFF.

În fiecare dintre aceste zile am avut câte un workshop în cadrul secțiunii EDUCATIFF – Film Education în care, ghidați în ambele zile de către Adrian Barbu directorul artistic al proiectului Fram, ursul polar și de către Radu Mureșan (ilustrator), participanții au avut parte de joc, distracție și desen ilustrativ.

Publicul a fost unul divers, dornic să îl cunoască mai bine pe cel mai celebru (la noi) urs polar, Fram, dar și dispuși să învețe și să-și descopere talentele artistice. Scopul principal al workshop-ului Desen ilustrativ la EDUCATIFF a fost de a învăța tehnici și procedee prin care animalele din lumea reală devin personaje ilustrate, de carte sau de film, trecând prin același proces artistic prin care am trecut și noi cu Fram, ursul polar.

Prima zi a workshopului i-a avut ca participanți pe copiii (și părinții) curioși să vadă cum se creează personajele de animație. Adrian și Radu le-au demonstrat tehnici de desen și „secrete profesionale” ale transformării unui animal real în erou de poveste care zâmbește, se întristează, râde, merge, sare sau dansează.

În cea de-a doua zi a workshop-ului ne-au fost alături elevii din clasa a doua de la Liceul Avram Iancu, care îndrumați de Adrian Barbu au încercat să creeze personaje de poveste din lumea animalelor. Bineînțeles, exemplul principal a fost din nou ursulețul Fram. Apoi, participanții au încercat să-și  transforme jucăriile preferate de pluș în personaje, după care joaca a trecut în domeniul detaliilor, fiecare învățând cum să creeze expresii faciale, să desene limbajul corporal pentru a exprima gesturi și atitudini sau să-și folosească imaginația pentru a crea desene complexe pornind de la elemente minime.

TIFF a fost ocazia perfectă să îl prezentăm mai în detaliu pe Fram clujenilor și tuturor iubitorilor de ilustrații și animații, dar și o oportunitate pentru a stârni pasiunea pentru ilustrație a celor mici. Sperăm că la o viitoare ediție TIFF Fram, ursul polar va fi și o animație de lung metraj. Cine știe?

 

 

 

 

Scrie un răspuns

 • Ultimele noutăți
  Fram

  FRAM e cel mai simpatic pui de urs polar din lume. Curajos, prietenos și dornic să știe cât de multe, a lăsat în urmă Țara Ghețurilor și a plecat să descopere lumea oamenilor, fără să privească înapoi. Din cauza asta a primit numele „Fram”, care în norvegiană înseamnă „Înainte”.

  ×
  Eu sunt Poli

  Papagalul brazilian, POLIcolor, POLIglot și POLIticos, este un adevărat știe-tot. Citește mult, vorbește mult și are răspunsuri la orice. Desigur, n-are întotdeauna răspunsurile corecte, dar asta nu-l împiedică să fie cicălitor și moralist aproape tot timpul.

  ×
  Eu sunt Rina

  Fetița rinocer, visează să fie baleRINĂ. Îi plac florile, muzica clasică, savaRINEle și poveștile romantice. Poartă peleRINE roz și s-ar uita în vitRINE tot timpul, să vadă dacă-i stau bine. E foarte visătoare, un pic mofturoasă, dar în general e o prezență plăcută (asta, cât timp nu se enervează. Atunci e cu totul altceva…)

  ×
  Eu sunt Arpi

  Ariciul ARPI are cele mai ciudate și neașteptate idei. E campion de trotinetă și skateboard, dar nu poartă cască de protecție: cu frizura lui, asta e chiar imposibil (știați că aricii pot avea până la 7000 de țepi?). Îi plac mingile de plajă, baloanele și saltelele gonflabile dar, din motive naturale, acestea nu rezistă mult la jocurile lui.

  ×
  Eu sunt Hopi!

  Acrobata grupului, e neastâmpărată și curioasă ca orice jder. N-are răbdare să stea prea mult pe loc (e mereu„ hop-țop”; așa și-a câștigat numele) și e întotdeauna prima când e vorba de acțiune sau aventură. Scotocește peste tot și își vâră nasul în toate lucrurile în care n-ar avea ce să caute. Bineînțeles că intră în încurcături de fiecare dată, însă la ce sunt buni prietenii, dacă nu ca să te scoată din necazuri?

  ×
  Eu sunt Ulmo

  Țestosul Ulmo este inventatorul și savantul grupului. Cam sfios și cam retras (nu doar în carapace), vorbește puțin pentru că gândește mult. E grăbit tot timpul, dar asta nu se prea observă, pentru că Ulmi se grăbește încet, ca toate țestoasele. Carapacea lui e ca un dulap magic, din care scoate, la nevoie, tot felul de unelte și obiecte inventate de el. E foarte înțelept, pentru cine are răbdare (și timp, mult timp) să-l asculte.

  ×
  Fram
  ×
  ×
  ×
  ×
  ×
  ×
  ×
  ×
  ×  ×
  X