FRAM EDUCAȚIONAL: de ce sunt senzaționale aceste noi cărți pentru copii
On December 9, 2019 | 0 Comments

Dacă mă urmăriți pe Facebook, știți deja că în ultima vreme nu prea m-au ocolit evenimentele fericite și foarte fericite. În această toamnă, la editura Curtea Veche a apărut o nouă serie care îmi poartă numele, dedicată copiilor aflați la vârsta la care descoperă lumea înconjurătoare. „Fram Educațional” reunește cărțile Fram în lumea fructelor și a legumelor, de Iulia Burtea, și Fram în lumea culorilor și a formelor, de Anca Stănescu și Iulia Burtea, ambele cu ilustrații de Oana Cocheci și Alexandra Abagiu.

Pentru că v-ați împrietenit deja cu stilul meu jucăuș citind volumele Aventurile lui Fram, ursul polar, de Adrian Barbu, cu ilustrații de Alexandra Abagiu, vă așteptați probabil la aceeași abordare veselă și curajoasă. Într-adevăr, noile mele cărți educative pentru copiii preșcolari reușesc să transmită informații de bază despre culori, forme, fructe și legume într-o manieră cât se poate de distractivă.

Fiecare dintre aceste povești în versuri se mândrește cu personaje simpatice, o intrigă care le va stârni curiozitatea copiilor, întorsături de situație care le vor smulge câte un „Uau!” pe cinste și deznodăminte fericite. Cărțile au format pătrat și sunt tipărite în condiții grafice minunate, cu coperți cartonate, file de calitate și culori intense.

Fram în lumea fructelor și a legumelor: o carte fresh, cu rime delicioase și ilustrații pline de fantezie. Câteva întâmplări redate în versuri, condimentate cu momente de suspans și hohote de râs, creează cadrul ideal pentru deprinderea primelor cunoștințe despre fructe și legume. Fram și prietenii lui participă la Festivalul Fructelor, apoi se pregătesc să câștige concursul pentru cea mai mare mâncare de legume. Yummy! Este de așteptat ca, după o asemenea experiență de lectură, fructele și legumele să ajungă în topul preferințelor alimentare ale celor mici.

 

Fram în lumea culorilor și a formelor: o carte-curcubeu, presărată cu zâmbete. Lumea are culoare și formă dintotdeauna, iar Fram are talentul de a-i conferi și sens în ochii celor mai mici dintre cititori. Aventura descoperirii culorilor și formelor începe, cum nu se poate mai fascinant, cu un spectacol de magie și o petrecere-surpriză. Iar lucrurile sunt cu atât mai amuzante atunci când ursulețului Fram i se alătură și prietenii lui: papagalul Poli, rinocerița Rina, ariciul Arpi, jderița Hopi și țestosul Ulmo.

Porniți chiar acum pe urmele pașilor mei în librării și în mediul online și descoperiți și volumele cartonate Fram la grădiniță și Fram în lumea emoțiilor și a întunericului din seria de dezvoltare emoțională „Fram Emoțional”: Emag, Elefant, Diverta, Libris. Copiii de vârstă preșcolară abia așteaptă astfel de cadouri jucăușe, colorate și pline de învățăminte.

P.S.: Cred că am uitat să vă fac cunoștință cu prietenii mei din echipa de creație!Iulia Burtea este autoarea mai multor texte dedicate copiilor și publicului feminin, iar poeziile din seria „Fram Educațional” marchează debutul ei în volum. Pe coperta primului roman de aventuri pe care l-a citit scria Colț Alb, de Jack London. De îndată ce s-a dovedit a fi de fapt cartea lui Cezar Petrescu despre Fram, prinsă accidental între alte coperte, s-a împrietenit pe viață cu puiul alb pe care destinul i l-a adus în mâini. A mâncat un număr impresionant de bulgări de înghețată cât timp a scris versurile din aceste cărți.

Alexandra Abagiu este o artistă care a absolvit secția Grafică din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Înainte să devină ilustratoarea lui Fram, avea senzația că gheparzii și dinozaurii sunt animalele cu care se împacă cel mai bine pe hârtie. Dar, într-o bună zi, ilustratorii din birourile Deveo Studio au schițat modul în care își imaginau că ar trebui să arate cel mai simpatic urs polar din lume. S-a decis în unanimitate că stilul ei este cel care i se potrivește ca un fular lui Fram.

Oana Cocheci este o artistă absolventă a secției Grafică din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Și-a construit o carieră de ilustrator de carte în domeniul cărților pentru copii, iar creațiile ei au sărit departe de granițele țării, aprinzându-le imaginația copiilor din multe părți ale lumii. A fost mai mult decât încântată că reîntâlnirea cu Fram, eroul copilăriei, i-a oferit ocazia de a ilustra această nouă interpretare asupra personajului. Când desenează, iese uneori la iveală alter-ego-ul ei Nevăstuica trăsnită.

Leave a reply

 • Fram

  FRAM e cel mai simpatic pui de urs polar din lume. Curajos, prietenos și dornic să știe cât de multe, a lăsat în urmă Țara Ghețurilor și a plecat să descopere lumea oamenilor, fără să privească înapoi. Din cauza asta a primit numele „Fram”, care în norvegiană înseamnă „Înainte”.

  ×
  Eu sunt Poli

  Papagalul brazilian, POLIcolor, POLIglot și POLIticos, este un adevărat știe-tot. Citește mult, vorbește mult și are răspunsuri la orice. Desigur, n-are întotdeauna răspunsurile corecte, dar asta nu-l împiedică să fie cicălitor și moralist aproape tot timpul.

  ×
  Eu sunt Rina

  Fetița rinocer, visează să fie baleRINĂ. Îi plac florile, muzica clasică, savaRINEle și poveștile romantice. Poartă peleRINE roz și s-ar uita în vitRINE tot timpul, să vadă dacă-i stau bine. E foarte visătoare, un pic mofturoasă, dar în general e o prezență plăcută (asta, cât timp nu se enervează. Atunci e cu totul altceva…)

  ×
  Eu sunt Arpi

  Ariciul ARPI are cele mai ciudate și neașteptate idei. E campion de trotinetă și skateboard, dar nu poartă cască de protecție: cu frizura lui, asta e chiar imposibil (știați că aricii pot avea până la 7000 de țepi?). Îi plac mingile de plajă, baloanele și saltelele gonflabile dar, din motive naturale, acestea nu rezistă mult la jocurile lui.

  ×
  Eu sunt Hopi!

  Acrobata grupului, e neastâmpărată și curioasă ca orice jder. N-are răbdare să stea prea mult pe loc (e mereu„ hop-țop”; așa și-a câștigat numele) și e întotdeauna prima când e vorba de acțiune sau aventură. Scotocește peste tot și își vâră nasul în toate lucrurile în care n-ar avea ce să caute. Bineînțeles că intră în încurcături de fiecare dată, însă la ce sunt buni prietenii, dacă nu ca să te scoată din necazuri?

  ×
  Eu sunt Ulmo

  Țestosul Ulmo este inventatorul și savantul grupului. Cam sfios și cam retras (nu doar în carapace), vorbește puțin pentru că gândește mult. E grăbit tot timpul, dar asta nu se prea observă, pentru că Ulmi se grăbește încet, ca toate țestoasele. Carapacea lui e ca un dulap magic, din care scoate, la nevoie, tot felul de unelte și obiecte inventate de el. E foarte înțelept, pentru cine are răbdare (și timp, mult timp) să-l asculte.

  ×
  Fram
  ×
  ×
  ×
  ×
  ×
  ×
  ×
  ×
  ×  ×
  X