– Când e momentul potrivit să doarmă singur? De doi ani și jumătate dorm pe marginea patului…

– Aș vrea să pot dormi în patul meu, iar copilul, în camera lui, liniștit. Dar nu știu cum să fac trecerea. Dacă se sperie și plânge noapte de noapte?

 – Amân momentul. Mi-e groază de mutarea în camera lui și nu dă niciun semn că vrea să aibă patul lui. Să-l pregătesc cumva?

Copiilor le place să doarmă lângă părinți. Cei mai mulți dintre ei pun stăpânire pe patul nostru, iar de multe ori și nouă ne face plăcere să-i știm aproape. Totuși, ce faci când ai vrea să faci trecerea spre patul copilului?

Când e momentul potrivit pentru ca puiul tău să doarmă singur

Părerile specialiștilor în această privință sunt împărțite, iar multitudinea de articole pe care le vei citi pe acest subiect, din păcate nu îți vor spune cu precizie când este acest moment. Liniștitor, nu-i așa? 😊

Da, fiecare copil este diferit, iar fiecare mamă își cunoaște cel mai bine copilul. Observă-ți copilul și vezi dacă dă semne că ar dori să doarmă singur.

Am întrebat-o pe Ana Emanuela Roșca, educator în cadrul unei grădinițe clujene cu sistem educațional Montessori, cum putem identifica momentul potrivit.

Iată câteva aspecte de care poți să ții cont înainte de a lua această decizie, pentru a face o trecere blândă a puiul tău prin această schimbare:

“Înainte de a pregăti copilul pentru mutarea în camera sa, este nevoie ca părintele să se pregătească mai întâi. Copiii simt și preiau emoțiile, fricile părinților. Dacă tu, ca părinte, nu ești pregătit și împăcat cu decizia separării, atunci mai bine nu o face încă.

Această etapă trebuie privită ca un lucru normal, cum ar fi renunțarea la pampers și folosirea toaletei în permanență. Pregătește copilul din timp, acordă-i câteva zile să se poată împăca cu ideea de a dormi singur, împărtășește-i experiențele tale din copilărie, inventează povești minunate, citiți cărți care abordează acest subiect.

Un lucru important îl are organizarea camerei, ajută-l să amenajeze camera în așa fel încât să se simtă entuziasmat de ceea ce a putut crea în camera sa.

Orice schimbare vine cu părți grele, dar nu imposibile. Consecvența este cuvântul cheie al acestei schimbări”, ne-a spus Ana Emanuela Roșca, educator Montessori.

În spatele unui copil care nu vrea să doarmă singur stă o frică

În funcție de vârsta pe care o are copilul tău, încearcă să analizezi dacă cel mic a depășit etapa de anxietate de separare.

În cartea sa “Îngrijirea sugarului și a copilului”, Dr. Spock amintește despre teama de separare pe care copiii încep să o experimenteze. Mulți copii sănătoși încep să se teamă de a fi separați de părinții lor începând de la vârsta de un an.

Această perioadă de anxietate de obicei dispare în jurul vârstei de doi ani, doi ani și jumătate, pe măsură ce copiii înțeleg că separările de părinți sunt urmate mereu de reuniuni.

În schimb, la copiii care au între 3 și 6 ani pot să apară alte frici:  frica de fantome/monștri, de întuneric și cea de a dormi/rămâne singur. E important să-ți dai seama DE CE nu vrea copilul tău să doarmă singur, ce teamă îi trezește, ca să poți lucra fix acolo unde el întâmpină provocarea.

Cum ajutăm copilul să facă față fricilor?

Sarcina ta ca părinte nu este să alungi toate temerile din imaginația copilului. Misiunea ta este să-l ajuți pe acesta să învețe modalități constructive prin care să facă față temerilor și să treacă peste acestea.

Altfel spus, “sănătatea mintală viitoare a copilului nu depinde de prezența sau absența căpcăunilor în viața lui imaginară. Depinde de soluția pe care copilul o găsește la problema căpcăunilor”, spune psihologul Selma Fraiberg.

Învinge teama prin joc și lectură

Când un copil se teme de câini, de motoare, de polițiști și de alte lucruri concrete, acesta ar putea să se obișnuiască cu teama și să o depășească inventând jocuri despre ea. Această metodă cu jocurile este de mare ajutor atunci când copilul poate să o aplice.

Când copiii care se tem de câini joacă jocuri în care devin stăpânii unui câine de jucărie, acest lucru îi poate ajuta (măcar parțial). Când copilul se teme de întuneric, spre exemplu, îl putem ajuta să se împrietenească cu el. Îi putem cumpăra un joc cu diafilm, pe care îl poate mânui singur, în camera lui sau unul cu luminițe pe tavan.

O poveste minunată despre modul constructiv în care putem gestiona fricile, precum și exerciții și tehnici despre cum să le învingeți împreună găsiți în cartea “Fram în lumea emoțiilor și a întunericului”, scrisă de psihologul Irina Nikolaus (Forgaciu).

Te încurajăm acum să identifici frica pe care o resimte copilul tău. De ce anume îi e teamă? Găsește apoi câteva jocuri amuzante, citiți despre frică și ajută-l să se împrietenească cu frica lui. Găsești idei și soluții în cartea despre emoții și frica de întuneric.

După ce ai identificat și ajutat copilul să-și gestioneze frica sau fricile, îți spunem (în curând) cum poți să faci trecerea mai blândă spre dormitul singur.

Articol scris de Despina Lador