Cum pregătești copilul să doarmă singur, partea a II-a. Tehnici și pași care vă ajută
Într-un articol anterior, am scris despre primul pas pe care e bine să nu-l omiți atunci când vrei să faci trecerea de la patul vostru la patul lui/ei.
Dacă ați depășit acea etapă (etapa fricii), e momentul să vă gândiți la pașii următori.
- Tehnica pașilor mici – Începe prin a propune schimbarea
Decizia ta îl privește și pe el, așadar discutați posibilitatea îmbrățișării acestei schimbări. Stabiliți împreună detalii despre cum ar trebui să se întâmple: e nevoie de o lumină de veghe? Ar ajuta să fie acolo partenerul de pluș care îl va însoți sau alte detalii care îl ajută să se simtă în siguranță cu ideea?
În cazul unor reacții și emoții negative, ascultă-l pe copil și fii empatic. Nu încerca să grăbești lucrurile doar ca să ajungeți la următoarea etapă. Obiectivul tău este să îl sprijini în timp ce el plânge ca o eliberare a emoțiilor negative pe care le simte legat de ideea pe care ai propus-o.
2. Conectează-te mai mult în timpul zilei cu puiul tău
Dormitul singur poate să însemne o “rupere” de la conectarea ta cu cel mic. O mai bună conectare pe timpul zilei îi va hrăni această nevoie, iar mersul la somn ar putea fi îmbrățișat cu o mai mare ușurință.
De la activități pe care le puteți face împreună, grija reciprocă pe care v-o puteți exprima prin gesturi mici, o relație armonioasă este fundamentul unui confort psihic pe baza căruia se vor clădi schimbări, fie ele chiar și din categoria celor mai dificile.
- Predictibilitatea reduce anxietatea
Stabilirea unei rutine și a unor pași premergători momentului somnului pot pregăti copiii din punct de vedere psihologic. Această serie de pași pe care copilul îi anticipează îi transmit mesajul că în curând urmează somnul. Dacă nu aveți încă o rutină de somn, e timpul să stabiliți una.
Iată de la noi câteva idei:
- O baie călduță
- Îmbrăcați-vă împreună în pijama
- Spălatul pe dinți poate fi un prilej de amuzament și conectare
- Citiți povestea de noapte bună
- Ecranul face adormirea mult mai dificilă
Fie că este vorba despre televizor, calculator sau alte dispozitive electronice, lumina ecranelor și supra-stimularea înainte de somn nu ajută. Recomandările generale se referă la renunțarea cu o oră, chiar două la ecrane înainte de culcare. Cu cât acest timp este mai generos, cu atât copilul va avea posibilitatea să se liniștească mai bine, indiferent de vârstă.
- Copilul cu burta goală va adormi greu
În cazul copiilor mici, rutina laptelui înainte de somn este un aspect nelipsit. Mai mult de atât, unii cercetători susțin faptul că, de fapt, conținutul de triptofan din lapte este un aminoacid esențial care sintetizează în organism serotonina și melatonina, hormonul implicat în apariția somnului.
Dacă ați renunțat deja la rutina paharului cu lapte, orice altă gustare sănătoasă care să îi atenueze copilului senzația de foame va ajuta în procesul de adormire.
- Cât de plăcut este dormitorul copilului tău?
Un dormitor confortabil, bine aerisit înainte de somn, ferit de zgomotele puternice sau de lumini, alături de accesoriile de care copilul tău nu se poate lipsi: lanternă, „spray” pentru monștri (dacă îi este frică de întuneric), ursulețul de pluș, păturica și altele, sunt aspecte importante pentru somn.
7. Somnul folosit ca pedeapsă poate duce la o asociere negativă
Timpul de dormit ar trebui să fie un lucru pe care copilul tău să îl aștepte cu nerăbdare, să îl asocieze cu activități plăcute și relaxante.
Somnul folosit ca pedeapsă – atunci când copilul tău este agitat și îl ameninți că îl trimiți la somn – poate dezvolta sentimente de stres asociate cu momentul de culcare. În același timp, regulile de culcare trebuie respectate, iar fermitatea blândă legată de acest aspect, este și ea importantă.
Un ciclu normal de somn/ trezire care să se întâmple în jurul acelorași ore este un aspect esențial în ritmul natural circadian al copilului.
***
Provocările în ceea ce privește adaptarea copiilor în diferite contexte sunt multe, diverse și uneori par că ne copleșesc, raportat la programul și responsabilitățile noastre ca adulți. Cu toate acestea, cu cât reușim să îi ajutăm pe cei mici să se dezvolte mai mult din punct de vedere al inteligenței emoționale, cu atât le va fi și lor mai ușor, dar și nouă.
Suntem aici să te ajutăm, iar fiecare carte cu Fram pe care o lansăm vine în ajutorul multitudinii de contexte în care se poate afla copilul tău.
Echipa noastră include psihologi specialiști, gata să îți dea soluțiile la îndemână în seriile de dezvoltare emoțională pe care le găsești aici.
Credit foto: Tetra Images / Daniel Grill / Getty Images
Articol scris de Despina Lador