În fiecare an, zeci de mii de copii trec prin divorț alături de părinții lor.

De cele mai multe ori, părinții gestionează situația fără să ceară îndrumări sau sfaturi legate de acest proces plin de provocări, atât pentru ei, cât și pentru copii. Da, din păcate divorțul încă mai e un subiect tabu, despre care nu prea vorbim.

Deseori, într-un proces de divorț partenerii sunt triști, dezamăgiți, furioși sau speriați. Astfel, le e greu să ofere empatie, timp și răbdare unui copil care la rândul lui trece prin stări contradictorii, e curios, poate chiar furios, vrea să înțeleagă și, poate, se teme de ce va presupune separarea.

Dacă ești și tu în prag de divorț, știm că nu îți e deloc ușor.

Dacă ești în căutare de tehnici, idei și soluții pentru ca al tău copil să sufere cât mai puțin, iar tu să ai certitudinea că faci ceea ce trebuie ca să îi fie bine, continuă să citești articolul, avem nu una, ci mai multe tehnici pe care le poți aplica.

În plus, îți dăm întâlnire online la o discuție cu psihologul Cristina Buja (foto), în care vorbim pe larg despre divorț, văzut prin ochii copilului.

Iar în 7 iunie lansăm împreună cea mai nouă carte de dezvoltare emoțională. Da, chiar pe tema divorțului, scrisă de psihologul Cristina Buja.

Am discutat cu Cristina despre ce putem face și ce să evităm, ca să le fie copiilor cât mai ușor să traverseze întregul proces de divorț. Iată:

  1. Inițiază o discuție despre separare: mama, tata, copilul/copiii

„Înainte de a discuta cu copilul, este important ca părinții să stabilească cât mai clar toate detaliile separării, în așa fel încât să îi poată răspunde la întrebările pe care copilul  le va pune. Recomand ca această discuție să fie făcută de ambii părinți astfel încât copilul să audă o explicație comună despre ceea ce s-a întâmplat și să perceapă că, deși părinții se despart, ei rămân o echipă atunci când vine vorba de el, de copil”, spune psihologul Cristina Buja, autoarea cărții Fram și Bumbic, cel cu două case.

Ce să eviți: nu-l vorbi de rău pe celălalt părinte. Aceasta este o formă de abuz emoțional.

  1. Spune adevărul, dar adaptat la nivelul de înțelegere pe care o are copilul

Dacă copilul e mic, este important să folosești termeni clari, puține cuvinte și să subliniezi mesajul că „mama și tata nu se mai iubesc între ei și nu mai sunt fericiți împreună, dar amândoi te foarte mult pe tine și asta nu se va schimba niciodată”.

Ce să eviți: nu-i spuneți fiecare dintre voi variante diferite, nu-l minți că tata se întoarce acasă dacă știi că nu o va face.

  1. Construiește o relație bună cu tatăl/mama copilului

E important să păstrezi un dialog calm cu partenerul. „Cele mai dese manifestări pe care le-am observat sunt comportamente venite ca răspuns fie la rana nevindecată a divorțului, dar și mai des ca răspuns la faptul că părinții sunt în continuare în conflict și nu reușesc să construiască o relație de co-parentalitate.

Ajută în astfel de situații ca părinții să înțeleagă cum ceea ce fac ei, sau nu fac, afectează copilul. Când părinții își schimbă comportamentele, atunci tensiunea copilului dispare”, spune Cristina Buja.

Copilul are nevoie să simtă libertatea de a fi apropiat de ambii părinți și a nu alege între ei. În plus, un copil are nevoie de amândoi părinți și are dreptul la conexiune cu amândoi, subliniază Cristina Buja.

Ce să eviți: Nu-l pune pe copil la mijloc, nu te certa de față cu copilul, nu face alianțe cu el și nu îl transforma în propriul „prieten căruia te destăinui”. Toate aceste situații produc tensiuni emoționale mult prea grele de reglat.

  1. Rămâi prezent cu iubire, blândețe, echilibrat emoțional

Copilul care trece prin situația în care părinții divorțează va trece prin diferite momente grele. Chiar și într-un divorț, să îi spunem pașnic, copiii se pot trezi deodată cu multe sentimente confuze și conflictuale.

Pot simți furie, durere, teamă, mânie, dezamăgire, tristețe, frică, rușine, vinovăție, dar și ușurare. Așa că este important ca părinții să vină cu resurse către copii și să îi sprijine să își gestioneze emoțiile dureroase, mai afirmă psihologul Cristina Buja.

Ce să eviți: nu-l certa, nu-i reproșa că nu te înțelege, că e răsfățat sau rău atunci când are comportamente care nu-ți plac. Amintește-ți de empatie.

  1. Citiți povești terapeutice

Pe lângă tehnicile de mai sus, o tehnică utilă și ușor de integrat în rutina zilnică e citirea de povești terapeutice. Acestea le pot oferi copiilor abilitățile necesare pentru a face față situației dar și o perspectivă pozitivă asupra ei. Poveștile în care copiii se regăsesc îi ajută să ventileze emoțiile dureroase, să își normalizeze trăirile, să discute deschis despre ceea ce simt și trăiesc.

Ce să eviți: nu renunța la replici amuzante, la povești cu umor și la timpul vostru împreună.

Apropo de cărți terapeutice, scrise cu umor, dar și cu multă grijă față de emoțiile copilului, îți scriam la începutul articolului că lansăm cartea Fram și Bumbic, cel cu două case.

Lansarea are loc marți, 7 iunie, de la ora 17:00, live, pe Facebook. Te invităm și pe tine! Psihologul Cristina Buja, autoarea cărții, va vorbi despre cum poți concret să-ți ajuți copilul în contextul divorțului. Dă click aici dacă vrei să participi.

Iar dacă vrei să comanzi de pe acum cartea, înscrie-te aici și asigură-te că ești printre primii care o primesc: https://lumealuifram.ro/lansare/.

Pe curând!