– Se enervează foarte repede. Lovește și urlă când nu-i iese ceva.

– Uneori nu ne putem înțelege. Nu știu ce vrea, doar strigă și e nervos. Greu se liniștește.

– Când ceva nu-i iese, începe să urle. De multe ori, nici nu-mi dau seama care e problema.

– Aș vrea să-mi spună ce dorește, nu să urle și să lovească atunci când dă de greu.

 

De ce e vital să vorbești cu copilul despre emoții 

 

Copiii, la fel ca adulții, au emoții. Multe! Un amalgam de emoții chiar.

Frustrarea că nu pot pune piesa de puzzle, agitația unei zile pline de experiențe noi, supărarea că nu pot să mai rămână în parc după ora 19, dezamăgirea că nu primesc a 3-a banană pe ziua de azi, stresul adaptării la grădiniță, creșă sau la un nou context social. Și lista poate continua.

De multe ori, și nouă, adulților, ne e greu să ne exprimăm, să identificăm sau să ne înțelegem emoțiile nu-i așa? Copiilor le e și mai greu. Uneori, chiar imposibil.

Toate emoțiile pe care copiii le simt se exteriorizează într-un fel sau altul. De cele mai multe ori, prin urlete. Plâns. Irascibilitate. Tantrum.

 

Ce se întâmplă când nu vorbești cu copilul despre emoții

 

Când nu vorbești cu copilul tău despre emoții, el rămâne pe un teren necunoscut. Nu știe de ce simte ceea ce simte. Și, mai mult, nu știe cum să reacționeze la emoțiile care-l încearcă. Frică, frustrare, supărare, entuziasm, agitație, prea mulți stimuli sau orice altă emoție, stare sau nou context în care se află.

Iar modul natural în care o va face e, cel mai probabil, prin plâns sau urlete. De fiecare dată.

Când nu vorbești despre emoții, copilul nu înțelege de ce uneori îi vine să lovească, să strige sau să arunce jucării pe jos. Și are ca modalitate de manifestare a emoțiilor urletul, agresivitatea sau plânsul. Pentru că nu știe că poate face și altfel. Și e, cel mai probabil, speriat de ceea ce simte, uneori chiar și de ceea ce face când e nervos.

 

Cum îl ajuți pe copil să-și decodeze emoțiile și să se exprime verbal

 

Când vorbim și citim cu copilul despre emoții – pe înțelesul lui, adaptat vârstei– îl ajutăm atât teoretic, cât și practic. Înțelege că uneori putem simți bucurie, entuziasm, alteori suntem cuprinși de frică, dezamăgire, frustrare, supărare, uimire.

Prin poveștile despre emoții, copilul vede că și alții au astfel de emoții și preia comportamente pozitive care să-l ajute să gestioneze stările și emoțiile.

 

  1. Întreabă-l cum se simte. Întreabă-l cum s-a simțit când a primit cadoul cel nou, când a fost împins în parc, când a trebuit să veniți mai devreme acasă. Această activitate îl ajută să verbalizeze emoția.

 

  1. Vorbește-i despre ce simți tu. Sunt așa de entuziasmat că urmează să mergem în excursie sau Sunt trist că nu mai putem rămâne afară.

 

  1. Închipuiți-vă scenarii. Cum te-ai simți dacă un copil nu ți-ar da jucăria lui? Dar dacă v-ați putea juca împreună?

 

  1. Numește tu emoția pe care crezi că o are copilul, atunci când el nu și-o poate identifica. Mi se pare că ești trist că nu mai putem rămâne în parc. Așa e? Ești îngrijorat? Hai să vedem ce ne-am putea juca acasă, după ce ajungem.

 

  1. Citiți povești despre emoții. Cărțile despre emoții scrise de psihologi explică pe înțelesul copiilor mici emoții și stări. Am creat Pachetul Fram Emoțional chiar cu acest scop: să fie un ghid al emoțiilor în primii 5 ani de viață ai copilului: Fram în lumea emoțiilor și a întunericului; Fram la grădiniță și bullyingul, Fram și Petrișor, prietenul fără astâmpăr.

 

Cele 3 cărți scrise de psihologul Irina Nikolaus conțin 5 povești despre emoții și gestionarea lor: frica, adaptarea la grădiniță, bullyingul, înțelegerea emoțiilor, atenția, furia etc. Le poți comanda de aici.

Noi îți recomandăm să începi să vorbești despre emoții cu copilul tău cât mai devreme. Iar de la 1,5-2 ani puteți citi împreună cărți despre emoții și îl poți încuraja să-și poate exprime trăirile și emoțiile.

Noi îți recomandăm Pachetul Emoțional, care abordează principalele probleme emoționale ale copiilor în primii 5 ani. Poveștile sunt scrise de psihologul Irina Nikolaus, iar vârsta recomandată este 2-5 ani.

Detalii găsești aici: https://lumealuifram.ro/carti/pachet-fram-emotional/