Cu toții vrem să avem copii sănătoși atât din punct de vedere fizic, cât și psihic și emoțional.

Totuși, cifrele nu arată deloc bine.

43 la sută dintre copiii din România nu practică niciun sport, potrivit unui studiu realizat acum câțiva ani și citat de GSP.ro.

O altă statistică îngrijorătoare arată că 1 din 4 copii cu vârsta între 7 și 9 ani e supraponderal sau obez.

Noi, în cadrul proiectului LumealuiFram.ro, ne propunem să tragem un semnal de alarmă.

Prin cărțile pentru copii și jocurile de dezvoltare emoțională pe care le-am realizat până acum îi ajutăm pe copii să se adapteze cât mai bine la școală și la grădiniță, să-și cunoască emoțiile și stările, să-și dezvolte capacitatea de concentrare și atenția, să-și gestioneze furia, să râdă cu drag și chiar să facă haz de necaz, să colaboreze cu alți copii și adulți.

Prin articolele pe care le scriem vrem să producem conștientizarea părinților pe anumite teme care dor.

Azi vorbim despre SPORT. Și sportul, la fel ca și cărțile pentru copii și jocurile, ajută extrem de mult la dezvoltarea fizică și psihică a copiilor, o misiune pe care ne-am asumat-o și pe care o continuăm cu entuziasm.

Am ales un specialist care să ne răspundă la întrebări. În speranța că părinții, buncii, dascălii care ne citesc își vor încuraja copiii să facă sport. Și, de ce nu, chiar să-l practice împreună. 🙂

Interviul de mai jos e cu Adrian Muntean, profesor de sport la Liceul Elf din Cluj-Napoca și fondatorul programului pentru copii Minute de Mișcare. Îi mulțumim că ne-a răspuns pe larg la întrebări și sperăm să fie de folos pentru cât mai mulți dintre voi!

Profesorul Adrian Muntean

Î: Aș vrea să începem cu puțină conștientizare. De ce e, de fapt, important sportul în viața copiilor?

Adrian Muntean, profesor de sport: Sportul este VIAȚĂ! Este esențial să nu lipsească din viața copiilor. Indiferent că vorbim de performanță sau de sportul de masă.

Sportul este important pentru copii deoarece îi ajută să își consume energia, să se exteriorizeze, să se relaxeze, astfel că timpul dedicat învățatului va avea rezultate notabile.

 

Sportul se traduce prin responsabilitate, disciplină și multă muncă

 

Î: Știm, la nivel teoretic, că sportul are multiple beneficii. Pentru sănătate, starea psihică și emoțională. Ce beneficii are, concret, sportul pentru copii?

Profesorul Adrian Muntean: Lăsând puțin la o parte beneficiile pentru sănătate, sportul se traduce prin responsabilitate, disciplină și multă muncă. În viață ne întâlnim cu acestea mereu. După părerea mea, disciplina este punctul culminant.

A respecta regulile de bază a unui joc, a unei probleme, a unui exercițiu este precum un bucătar respectă o rețetă. Este precum un șofer respectă culoarea roșie a semaforului. Nu se poate face sport fără disciplină. Desigur, una frumoasă.

Revenind la beneficii, acestea sunt multe și voi rezuma câteva: munca în echipă, creșterea imunității, dezvoltă corect musculatura, întărește sistemul osos, ajută la o postură corectă, previne obezitatea.

În plus, copilul activ va învăța să aibă încredere în forțele proprii, își dezvoltă răbdarea, spiritul de fair play, devine mult mai bine organizat și va îndeplini mai multe sarcini. O abilitatea extrem de utilă atât în copilărie, cât și în viața de adult.

Î: Ce pierde copilul dacă nu includem sportul în viața lui?

Adrian Muntean, profesor de sport: Un copil nu poate trăi la nesfârșit fără sport. Pierde mult.

Mulți copii nu participă la niciun curs de mișcare (baschet, fotbal, handbal, înot, balet) din cauze financiare. Trebuie să recunoaștem că există și astfel de copii. Ei nu au nicio vină.

Însă cumva trebuie integrați și aceștia în sportul de masă. Asociația noastră oferă burse copiilor cu o situație materială precară. Împreună cu partenerii noștri, încercăm să ducem copiii în tabere sportive, să-i integram, să facă sport, să facă parte dintr-un grup.  Dacă sunt probleme de sănătate și copilul nu poate participa activ la nici un sport, acesta trebuie să fie implicat în ceva dinamic.

Să iasă afară cât de des, să se plimbe, să alerge, să se joace liber. Joaca este minunată! Copiii când se joacă, mută munții. Și joaca este un sport. Încă unul extrem de important.

 

Î: Încă de la un an, copilul vrea să umble, să alerge, apoi să descopere, să se cațere peste tot și să testeze aproape orice vede în jur. Mingile sunt prezente în aproape orice casă (mai ales dacă e și un copil acolo), totuși, nu prea facem sport. De unde am putea începe, cu ce pot începe părinții care vor să-și încurajeze copilul să facă sport?

Profesorul Adrian Muntean: Știu foarte bine ce înseamnă o minge în casă. Eu am 3 copii. Uneori casa se mișcă și râde împreună cu ei. E o senzație minunată!

Copiii sunt inventivi, se joacă, găsesc mereu metoda perfectă de a face sport. Să știți că prin joacă, un copil face 4-5 sporturi. Poate nici nu ne dăm noi seama de lucrul acesta.

Este ideal să încercăm să găsim sportul potrivit pentru copilul nostru. Eu sugerez părinților să ajungă prima oară la grădiniță.

Acomodarea cu noii colegi, cu educatoarele sunt mână în mână cu acomodarea la un sport. Atunci este bine să acționăm. Noi ne cunoaștem copiii și noi trebuie să le deschidem pofta de sport, de joacă organizată în cadrul unui club sportiv.

Copiii trebuie încurajați mereu, susținuți. După un prim antrenament nu este totul perfect. Poate nu a reușit copilul să atingă mingea sau să dea un gol. Poate la gimnastică nu a ieșit foarte bine podul. Dar dacă noi suntem prezenți în viața copiilor cu încurajări, cu vorbă bună, să știți că o să apară și dragostea și dorința de a reveni la sală.

În concluzie, jucați-vă mult împreună. Folosiți mingi de baschet, fotbal, handbal, tenis, palete de ping pong, orice aveți la îndemână. Creați jocuri. Copiii trebuie să cunoască toate sporturile.

De la ce vârstă poate începe sportul organizat și cum începem?

 

Î: În cursurile pe care le ții în cadrul programului Minute de Mișcare, cea mai mică grupă e cea de 3-6 ani, pentru diverse sporturi. Când să începem? Există vreo vârstă potrivită? De la ce vârstă îl putem încuraja pe copil să practice sport?

Adrian Muntean, profesor de sport: Este bine să încercăm să facem sport organizat în cadrul unui club sau a unei asociații de la vârsta de 3 ani. Apar bariere cu această vârstă deoarece nu toate cluburile au grupe așa mici. Însă trebuie să ne orientăm spre ceea ce se poate. Înotul, de exemplu se poate face de la vârste mici.

Î: Cum ne putem da seama ce sport i se potrivește copilului nostru? De multe ori, nici nu știm ce să alegem: balet, box, baschet, fotbal, arte marțiale, dans modern, înot sau alt sport?

Adrian Muntean, profesor de sport: Orice copil se dă de gol prin casă, că să mă exprim așa. Unii cântă, alții dansează, poate un copil desenează obsesiv. Cu o atenție sporită ne dăm seama ce talent are copilul nostru.

Exact așa putem proceda și în sport. Puterea exemplului. Dacă un părinte citește, și copilul va lua cartea din bibliotecă.

Dacă părinții sunt iubitori de munte, și copiii vor vrea să exploreze. Sau dacă mama aleargă, clar și copiii vor vrea să alerge.

Copiii trebuie să încerce sporturile. Nu putem să îi obligăm. Sau mai rău, dacă noi nu am reușit să obținem rezultate într-un sport să-i îndrumăm pe copii spre sportul respectiv.

Le explicăm ce inseamănă sportul ales de ei. Le arătăm poze, filmulețe. Mulți părinți greșesc. Merg cu fetițele la balet. Că e la modă. Sau la dans, că și colega de grupă face dans și trebuie și eu să-mi duc fetița.

La fel este și cu fotbalul. Nu toată lumea are înclinații spre fotbal. Toți își doresc să ajungă fotbaliști. Se discută mult la TV despre salariile fotbaliștilor, se discută excesiv de mult despre ce mașini conduc…

Poate din acest motiv nu avem rezultate in fotbal. Se pune accent greșit pe ceea ce nu trebuie. Ar trebui o reconstrucție de la zero, bazată pe o selecție riguroasă. Să fie în echipă doar copii talentați, care au înclinații clare spre fotbal.

Î: Putem să ne dăm seama spre ce sport e potrivit să îl direcționăm sau să îi dăm voie să testeze și să vedem ce îi place, tu ce recomanzi?

Adrian Muntean, profesor de sport:  Cu siguranță noi într-o primă fază trebuie să îl direcționăm. Nu are cum să știe cum se mănâncă 7 sporturi. Dar orice părinte, chiar dacă nu este în domeniul sportiv, își poate da seama la ce sport s-ar potrivi copilul.

Copiii sunt atrași de multe. Se plictisesc repede. De aceea trebuie să fim prezenți cu direcția cea bună, poate întrebam și profesorul de sport de la școală. Dar nu e greșit dacă ne dăm copilul la baschet. Se cern toate acestea. Dacă nu e potrivit pentru baschet, se cere el la schimbare. Vrea altceva, caută altceva.

 

Beneficiile sportului pentru copii

 

Î: Ce sporturi îi ajută pe copii să se dezvolte optim și care sunt beneficiile lor? Ne poți ajuta cu câteva exemple?

Adrian Muntean, profesor de sport:  Tehnologia este utila si necesară, dar are marele dezavantaj că îi „arestează” pe copii pe canapea. Soluția este foarte simplă: activitătile sportive organizate.

Sportul individual sau de echipă nu înseamnă doar beneficii pentru sănătatea fizică pe termen lung. Acesta înseamnă autodisciplină și rigurozitate față de propria persoană.

Activitățile sportive sunt o formă de joacă activă, organizată, supravegheată și planificată, fiind o modalitate care ajută la dezvoltarea abilităților necesare în viață.

Sportul a devenit singura alternativă care prinde cu adevărat. Sportul ne salvează viața plină de stres și ne ajută să ne creionăm obiectivele.

Sportul aduce beneficii uriașe: toata lumea știe că este garanția unei dezvoltări armonioase, dar acest aspect reprezintă  doar unul dintre multiplele avantaje pe care le are activitatea fizică. Beneficiile sportului pentru viață și pentru dezvoltarea copiilor sunt:

  • dezvoltă stima de sine și încrederea. Gesturile simple cu un coechipier, bucuria unei victorii, în grup, cuvintele de laudă sau de încurajare ajută la consolidarea stimei de sine.
  • crește încrederea in abilitățile proprii. Critica pozitivă este cea mai simplă cale prin care un copil își acceptă punctele slabe și descoperă modalități prin care poate deveni mai bun.
  • dezvoltă abilitățile sociale, de comunicare și capacitatea de a interacționa cu alte persoane, fiind una dintre cele mai bune terapii împotriva timidității și tendinței de izolare.
  • sportul este calea prin care se învață gestionarea înfrângerii și găsirea soluțiilor pentru a te recupera după un eșec sau a evita insuccesul, dar și cel mai firesc mod prin care copiii gustă succesul și înțeleg că acesta este rezultatul perseverenței și a muncii constante.
  • este o experiență emoționala pozitivă, iar activitatea fizică și implicarea în practici sportive îi ajută pe copii să se simtă bine. A face un lucru care-ți place și te bucură în mod regulat oferă energie și un sentiment de mulțumire.
  • sportul te ține ocupat cu un scop. Sportul îți oferă prieteni noi și siguranță.
  • sportul promovează valori morale.
  • dezvoltă armonios trupul, în general, musculatura și sistemul osos, în special și menține un metabolism activ și sănătos.

Î: De câte ore sau minute sport ar avea nevoie un copil pe zi ca să se dezvolte optim din punct de vedere fizic și emoțional?

Adrian Muntean, profesor de sport: Putem vorbi de ore direct, fără exagerare. Copiii când se joacă, nu obosesc. Ați observat chestiunea asta? Dar dacă pornim la pas prin parc, la cumpărături, imediat copilul vrea în brațe, nu mai poate. Deci copiii au potențial pentru a face sport. Depinde mult de vârsta lor.

Eu recomand să existe în viața copilului un minim de 2 ore pe săptămână de sport organizat. Apoi punem la socoteală și joaca liberă și ajungem la ore suficiente pentru o stare psihică și fizică de invidiat.

Când discutăm despre sportul de performanță și implicit de vârste de 8 ani+, atunci este obligatoriu ca un viitor sportiv să participe la minim 3 – 4 ore pe săptămână de antrenamente serioase. Cunosc multi copii care merg la antrenamente zilnic pentru visul lor. Acela de a ajunge sportivi de performanță.  Totul depinde de ramura sportivă și de disponibilitatea părinților și a copiilor.

Î: Lucrezi în fiecare zi cu copiii. Ce observi la copiii care fac sport față de cei care nu prea practică activități fizice?

Adrian Muntean, profesor de sport: Sunt diferente majore între copiii care sunt implicați în viața sportivă și cei care nu au o viață activă. Copiii care fac sport sunt mult mai dezghețați, mai responsabili, curioși, activi, mai dornici să ajungă exact acolo unde și-au trasat visul, luptători, veseli, echilibrați și au un simt al umorului foarte bun.

La copiii care nu prea fac sport am observat o ușoară anxietate. O jenă de a alerga, de a face sport. Ține mult și de psihicul fiecărui copil, de ce exemple de bune practici observă în familie. Observ că încearcă să evite orice sport, nu le place mai nimic. Rezolvarea? Acești copii trebuie susținuți, trebuie încurajați să își găsească sportul preferat…

 

E suficient sportul de la școală?

 

Î: La școală există ore de educație fizică și sport. Uneori se fac, alteori nu. Sunt suficiente aceste ore ca să putem considera că avem un copil care practică sport?

Adrian Muntean, profesor de sport:  Depinde mult de școală, de profesori. Un profesor pasionat va veni mereu cu ore dinamice, ore pline de activități diverse și atunci putem spune că 3 ore pe săptămână la școală sunt suficiente în viața unui copil. Aici vorbim de un copil care iubește artele, de exemplu.

Dar in principiu, nu sunt suficiente orele de la școală. Deși programul copiilor este unul încărcat, sportul trebuie sa te ajute, să îți dea putere, aripi, voie bună, sănătate și dorința de mișcare în permanență. Însă nu trebuie să blocăm copilul doar spre sport.

Fiecare copil trebuie să își primească vitaminele necesare vieții și din alte surse. Poate să rămână cu orele de sport de la școală și în timpul liber sa picteze, să cânte sau să citească.

Î: Ești profesor la Liceul Elf din Cluj și ai fondat, în urmă cu 10 ani, programul pentru copii Minute de Mișcare. Cu ce gând a pornit acest proiect?

Adrian Muntean, profesor de sport: Asa este! Din 2016 sunt în echipa ELF, unde mă simt minunat! Datorită unor copii zâmbitori, creativi, frumoși și împreună cu un colectiv tânăr și prietenos, am reușit să implementez multe proiecte tare bune, bine primite de către copii și asta mă face să fiu liniștit, să creez în continuare ore altfel și ora de sport să fie ca o ARTĂ!

Aș vrea să menționez proiectul,”Învață de la profesioniști”, un proiect sportiv-educativ care s-a dezvoltat bine, a crescut precum aluatul în oală. Am avut invitați la ora de sport în școala online pe Elisabeta Lipă, Marian Oprea, Monica Roșu, Diana Chelaru. Am primit mesaje de la Campionul Marian Drăgulescu, Larisa Iordache, Mihai Leu, Ionuț Rada. Alex Balogh și Bobi Simion, 2 sportivi paralimpici au fost invitații noștri în cadrul proiectului. O mulțime de sportivi cu rezultate. Oameni care au realizat ceva în viața lor și am vrut să le transmit prin ei și copiilor că prin seriozitate, muncă, curaj, visul se poate îndeplini.

Despre Asociație? Nu-mi vine să cred că au trecut 10 ani de la prima ora de sport. Am inceput cu mult entuziasm, dorința de a pune lumea în mișcare. Am pornit la drum să ajut copiii să facă sport. Punem accent pe sportul de masă. Pe grupele de copii mici.

Nu căutăm performanta. Căutăm zâmbetele, sănătatea prin mișcare și voie bună, prin joacă și echilibru. Ne-am dezvoltat mult în acești ani. Am atras alături de mine oameni buni, talentați, i-am crescut cu răbdare și le-am acordat încredere.

Am început cu 3 copii. De atunci însă lucrurile au crescut. Da, mi-am urmat visul. Au trecut mii de copii pragul sălii noastre. Organizăm Tabere de Aventură, de Bicicletă, Schi, Sport. Avem clase de Dans, Balet, Circuite motrice, mini Baschet, Bosu, avem și clasă pentru adulți. (Circuite/TRX).

Avem o echipă formată din Raluca, Denisa, Alexandru, Andrei și Adrian. Mă bucur că suntem o echipă. De asemenea le mulțumesc și celorlalți colaboratori care au fost cu noi in cei 10 ani.

Am crescut împreună! Mulțumesc mult și grădinițelor colaboratoare. Am organizat multe ore de pus în ramă cu cei mici.

Î: Un studiu realizat în urmă cu câțiva ani, citat de GSP.ro arată o situație alarmantă: 43 la sută dintre copii nu practică niciun sport. De ce și cum crezi că s-a ajuns aici? Ce înseamnă statistica asta pentru viitorul copiilor?

Adrian Muntean, profesor de sport: Știam de această statistică. Este una supărătoare. Una care nu ne va ajuta în următorii ani. Totul ține de profesorii de sport. De antrenori și de instructori. Noi trebuie să acționăm. Noi trebuie să atragem copiii spre sport.

Copiii trebuie să participe la meciuri de fotbal, baschet, volei, handbal, competiții de atletism, meciuri de tenis. Trebuie să vadă de la firul ierbii fiecare secundă dintr-un meci. Doar așa îi atragem spre sport.

Medicul Iuliu Hațieganu spunea foarte bine că ar vrea să inverseze cifrele, să nu mai avem stadioane pe care fac sport 22 de oameni, iar 22.000 de oameni vin să privească, ci să se întoarcă roata: să fie 22.000 oameni care fac sport și doar 22 care stau și privesc.

Am încredere că ne vom schimba mentalitatea, vom lăsa lenea acasă și ne vom apuca de sport. De la mic la mare, toată lumea la mișcare! 🙂

 

***

Foto: Arhiva profesorului Adrian Muntean.

 

Lumea lui Fram este un proiect de dezvoltare emoțională pentru copii și părinți. Ne dorim să-i ajutăm pe părinți să depășească ușor provocările din primii 7 ani.

Cărțile pe care le scriem, în colaborare cu psihologi, terapeuți, dascăli și autori, îi ghidează pe părinți și pe copii cu ajutorul poveștilor amuzante, tehnicilor validate și exercițiilor ușor de făcut acasă. 

Jocurile și jucăriile de pe LumealuiFram.ro sunt sigure, certificate, cresc îndemânarea, capacitatea de concentrare și atenția copiilor.