Sunt acolo, când e nevoie de ele. Zi și noapte. Și, de obicei, e nevoie de ele zi și noapte. Mai ales în primii ani. Meseria de părinte nu este deloc una ușoară, acest lucru este cert, rolul părinților în educația copiilor este esențial mai ales în primi ani de viață ai celor mici.

Mamele la început de drum își pun deseori pe pauză somnul, odihna, propriile planuri și ambiții. Uneori, încearcă să le îmbine pe toate: carieră, familie și să mai găsească și timp pentru ele. Rolul mamelor în dezvoltarea copilului și în educația timpurie a acestora nu mai trebuie explicat, iar sacrificiile mamelor în procesul de educare a copiilor sunt probabil greu de înțeles din exterior.

Cu câteva zile înainte de 8 Martie, am întrebat 100 de mame de copii mici, ce își doresc. De 8 Martie sau în orice altă zi.

Ce își doresc mamele de copii mici? Somn. Câteva ore doar pentru ele. Puțină odihnă. Mesaj. O zi (sau câteva ore) în care să facă doar ce vor ele. Timp. Timp cu ele. Timp cu soțul lor. Sunt răspunsurile care se regăsesc cel mai des.

 

Iată răspunsurile lor, anonime:

 

„Eu mi-aș dori să fie soare, o zi cu energie pe care să o petrec cu fetița mea și soțul, în tihnă. Mi-ar prinde bine și un moment doar cu mine, eventual un masaj de relaxare. Dar dacă am soare și fetița care-mi spune ”te iubesc mult” îmi este de ajuns.”

 

„Oh, Lord! Eu vreau masaj. Nu am fost niciodată la masaj, nu am avut timp pentru mine.”

 

„Masaaaj și tort de ciocolată.”

 

„Masaj, masaj.”

 

„Presupunând că suntem toți sănătoși, aș vrea menajeră zilnică. Deocamdată avem o doamnă care vine o dată pe săptămână și ne-a schimbat viața. Ar fi bună și o dădacă super empatică, pe când nu va mai putea bunica. N-ar deranja nici să ne plătească cineva rata la casă sau măcar să primim lunar acțiuni/cripto cadou – dar la cele din urmă, lucrăm prin creșterea venitului.”

 

„Aș vrea să îmi mai conduc o dată Mustangul.”

 

„Un buchet de lalele și o carte, mi se par cele mai frumoase cadouri. O zi doar eu cu mine și cu gândurile mele, o zi în care să îmi gătesc numai ce îmi place mie (de obicei gătesc ce le place celorlalți), să fac o baie, să citesc o carte, să mă uit la un film.”

 

„Timp să fac un Master Class de gătit și fotografie culinară. Timp!”

 

„Timp pentru mine, nu am timp să merg la niciun salon, vreau unghii, gene, cosmetică, păr aranjat și vopsit.”

 

„Manichiură/pedichiură, asta mă „arde” acum.”

 

„Să mă amețesc bine.”

 

„O zi la Spa, o masă în oraș, mani/pedi.”

 

„Somn…vreau doar să dorm o zi.”

 

„Flori.”

 

„O zi de relaxare doar cu prietenele (fără pandemie).”

 

„Un buchet de flori, timp să vizionez un film (siropos, relaxant) și să beau un pahar de vin sau două.”

 

„O vacanță la snowboard cu familia, în Austria/Italia (fără grija pandemiei).”

 

„Măcar o zi de plajă, undeva pe malul Pacificului ar fi prea mult?”

 

„Mi-aș dori să fiu văzută. Exact așa cum sunt și simt. Mi-aș dori să fie o primă zi pentru multe altele așa, știi tu, ca un start. Unul în care sunt eu cea de acum, întreagă și împlinită dar un întreg construit. Mi-ar plăcea să fiu ascultată și you know what? Să mi se spună blând și cald că sunt prețioasă și bună și…Suficient. Practic mi-ar plăcea să mi se vorbească once in my life cui îi vorbim eu și soțul copilului nostru. Aș vrea să văd cum se simte și ce trezește în mine. Ce față va purta copilul din mine la auzul cuvintelor ălora. Mi-ar plăcea să nu mai pulverizeze nimeni pe mine cu pozitivism toxic. Nici să mi se spună că: ”normal că poți să le faci pe toate!”. Cred că mi-ar plăcea și să primesc cafeaua în pat.”

 

„Un weekend la spa cu fetele.”

 

„O surpriză, nu contează ce, doar să fiu surprinsă.”

 

„Vaiii…dacă aș avea o zi liberă nu cred că m-aș descurca să o gestionez, aș vrea să îmi fac toate plăcerile dar m-aș pierde în detalii și aș ajunge să fac tot pentru ceilalți. Am avut câte o zi liberă când venea mama la mine dar nu știam să o folosesc pentru mine. Eram ceva de genul: am timp liber, aranjez hainele în dulap, gătesc ceva dulce copiilor, etc. În această clipă aș vrea o seară doar cu soțul, noi doi ca în vremurile bune.”

 

„Masaj la tălpi.”

 

„Timp, răbdare și relaxare la mare și la plajă.”

 

„Role, să ne dăm împreună cu fetița mea.”

 

„Un concediu fără Corona, doar eu cu pruncii și soțul și în rest plin de oameni, îmbulzeală/înghesuaială…așa, să se știe că e liber.”

 

„Eu aș vrea o zi în care să fiu doar eu cu mine. Să mă trezesc, să mânânc ceva bun, să fac o baie lungăăă, să mă îmbrac în niște pijamale frumoase, să mă întind în pat și să mă uit la un film. Să dorm, apoi să beau un pahar de vin și apoi să mai dorm puțin. Să nu trebuiască să răspund la niciun telefon/la niciun mesaj, să nu mă întrebe nimeni nimic, să nu vorbesc nimic.”

 

„O plimbare eu cu gândurile mele, să mă bucur de o cafea în liniște, o porție bună de râs și povești cu cele mai dragi prietene, o seară romantică (să fiu soție/femeie înainte de a fi mamă).”

 

„O baie, un masaj, o seară doar cu soțul.”

 

„Îmi doresc să se redeschidă bazinele de înot și să pot să îmi reiau antrenamentele. E momentul meu de meditație, efort și relaxare.”

 

„Eu sunt pe cale de a deveni mămică, sper să alăptez și din acest motiv sunt pregătită să-mi iau rămas bun de la serile de vară cu un pahar de rose, de aceea aș vrea un set de ceainice albe și niște ceaiuri calitative, mai ales cu ghimbir. Să fie un set, să nu beau ceaiul acela singură.”

 

„Toate cele de mai sus.”

 

„Somn, muuultă răbdare, o vacanță în care să putem pleca noi 3 și să o ducem și pe cățeaua noastră cât un ponei.”

 

„Masaj, odihnă și timp cu soțul meu.”

 

„Eu vreau vreme bună și să pot pleca într-un concediu cu soțul și pitica fără grija Covidului, în ceva zonă caldă cu o cultură frumoasă de explorat și mâncare bună…Dar eu asta îmi doresc în fiecare an, nu doar acum, de 8 martie. Realist vorbind, efectiv ce aș putea și primi, căci Covid nu dispare până în 8 martie, aș vrea un abonament cu un antrenor personal care să mă motiveze să fac mișcare și să mânânc mai ok.”

 

„Flori, soare, o carte bună și relaxare.”

 

„O tură faină de munte în companie plăcută. Aș fi zis un spa cu fetele dar tocmai a fost ziua mea și am primit asta cadou. Sau o tură de Austria pe ghețar, la ski cu husband. Cele mai faine vacanțe, au fost acolo… .”

 

„Să fac ceva cu copilul și soțul.”

 

„Mare, soare, căldură, plajă, bălăceală și castele de nisip cu soțul și fetița.”

 

„Eu vreau un masaj.”

 

„Un masaj de relaxare.”

 

„O plimbare de o zi prin natura deosebită, cu sau fără companie.”

 

„Oh…a trecut mult timp de când nu m-am mai gândit ce îmi doresc. Am citit toate comentariile să văd ce m-ar putea inspira. Poate, poate, îmi găsesc și eu răspunsul printre ele. Adevărul este că așa mult m-am preocupat de copil, soț, viață, încât eu nu mai știu să îmi doresc ceva. Probabil o zi în care să nu am nicio grijă, nicio responsabilitate, pe un vârf de munte, în bătaia soarelui cald de primăvară, m-ar ajuta să-mi dau un refresh. Dacă nu este posibil acest lucru, cred că voi fi la fel de, sau mult mai fericită cu puiu-n brațe, al meu soț lângă mine, râzând cu gura până la urechi și bucurându-ne pur și simplu, unii de ceilalți.”

 

„Un thai massage sau o zi la spa la Aqua Dome.”

 

„Eu mi-aș dori să vină cineva și să-mi gătească o zi întreagă, să îmi culce copiii și să facă o magie încât soțul meu să stea și să mă asculte (chiar să mă audă și să mă vadă), minute în șir, fără să evadeze într-un fel sau altul. A, și somn, mult somn.”

 

„Să mânânc la restaurant pe malul mării, de preferat în Spania sau Portugalia, cu soțul meu și cu o sticlă bună de vin pe masă.”

 

„10 ore cu bărzoiul. Să dăm fuga doar noi doi până în Roma, să mâncăm multă înghețată, să râdem și să mâncăm paste cu fructe de mare. Să vizităm și să facem poze. Să merg prin magazine și să îmi cumpăr haine, pantofi și farduri. Să fim relaxați, iar timpul să fie doar pentru noi doi. Gataaa, au trecut cele 10 ore. Suntem în Cluj cu puii lângă noi și ne jucăm de-ascunsa.”

 

„O zi în care să mă duc în oraș la cafea, apoi la salon să mă aranjez și un masaj, să dorm singură câteva ore la prânz și apoi iar în oraș la un vin cu soțul și prietenele și apoi să dorm o noapte fără copii.”

 

„Aș vrea să îmi fie bine mie cu mine, să simt mai des că sunt „destul”, să îmi adun gândurile și prioritățile și să fac ordine în rutina asta apăsătoare de mamă de 3, că din „programe învățate prost” l-am băgat și pe soț la categoria „copil”. Să merg să îmi aleg cel mai pe sufletul meu buchet de flori, fără să mă uit la preț.”

 

„Timpul meu special.”

 

„Eu vreau 2 ore ale mele dar în plus față de cele 24 care-s într-o zi.”

 

„Ciocolată care nu îngrașă, masaj, iubire.”

 

„Eu îmi doresc să nu mai fiu nevoită să lucrez, să îmi las jobul și să merg o zi într-o excursie cu băieții mei, să ne bucurăm unul de altul.”

 

„Tu fetelor, eu îmi doresc timp și dacă pot, vă las aici urarea de anul nou a unui prieten drag, plecat în cer și care îmi doresc să se îndeplinească: „Îți doresc să ai timp, nu îți doresc un har oarecare, îți doresc ceea ce muți nu au, îți doresc să ai timp pentru a te distra și a râde. Îți doresc timp pentru ceea ce faci, pentru ceea ce gândești, nu doar pentru tine însuți dar și pentru a-l oferi celorlalți. Îți doresc să ai timp nu pentru a te grăbi și a fugi ci pentru a fi bucuros, a fi vesel. Îți urez timp nu doar pentru a trece, îți doresc un timp pentru a rămâne, timp pentru a te minuna, pentru a te încredința, timp pentru a atinge stelele, timp pentru a crește și a te maturiza. Îți doresc timp pentru a spera din nou și pentru a iubi din nou. Îți doresc timp pentru a te găsi pe tine însuți și vei găsi o persoană minunată pentru a trăi fiecare zi, fiecare oră ca pe un dar. Îți urez să ai timp pentru viața ta, căci timpul trece prea lent pentru cel care așteaptă, prea rapid pentru cel care suferă dar pentru cel care iubește, timpul înseamnă veșnicie.” Așadar, îmi doresc timp.”

 

„Pe termen lung, îmi doresc să terminăm casa și să ne luăm o mașină nouă, că asta prea multe bătăi de cap ne-a dat. Pe termen scurt, îmi doresc să ajungem acasă sănătoși. Încep să mă panichez de drum, dar Domnul cu mila și o fi cumva. De 8 Martie 2021, îmi doresc să nu fac nimic, să am timp singură și să merg la masaj. Căldură, ocean, soare și tequila am berechet.

 

„Beach time, thai massage.”

 

„Masaje de relaxare, muuuuulte. Timp să pictez. Personal chef. Ceva utopic: sistem educațional mult mai bun, bazat pe principii și metode sănătoase adunate din atâtea stiluri minunate care există și care foarte greu pot fi găsite doar în particular…stresul ăsta din cauza unui sistem educațional învechit și dăunător pentru copiii mei și toți copiii în general, mă macină mult.”

 

„O zi la spa. All inclusive pampering!”

 

„Pe bărzoi. Atât.”

 

„De 8 Martie îmi doresc să fac doar ce vreau eu.”

 

„Un concediu la mare, o noapte întreagă de somn neîntors, o drumeție de 12 ore pe munte, o pereche de sâni noi, o beție cruntă, un weekend cu toată gașca, adică 12 oameni la cabană și să mai am job în octombrie când mi se termină maternitatea. Prea multe? Atunci una singură dintre cele de mai sus.”

 

„Am citit toate comentariile. Mă regăsesc în multe dintre ele și aș vrea…și aia…și aia…și aia…Însă când ajung să le am spun „pfaaauii dar aș fi vrut să fie și papy și bubu și mimi cu mine acum”. Așadar, îmi doresc să împart cu ei toate momentele mele, clar nu vreau să fiu singură chiar dacă e o zi dedicată doar nouă!”

 

„Eu am petrecut o zi căutându-mi o tiară să cer de 8 Martie. Nu am găsit-o pe cea ideală dar asta consider că merit și mi se potrivește, o încoronare.”

 

„Eu vreau un smochin (Ficus Lyrata). Am nevoie de verde, e și asta o nevoie.”

 

„Eu lucrez deja la ce vreau: puțină liniște în gânduri. Mi-am luat concediu să stau singură acasă în pijamale, citesc, mânânc în pat și acum stau în vană și mă înmoi în apa sărată cu arome. Am să mai vreau o seară cu prietenele mele să povestim nimic și să râdem ca proastele și să merg la mare că nu mai pot de dor șiii să mă răsfețe și pe mine cineva.”

 

„Efectiv stau și mă gândesc ce îmi doresc…și mă surprinde că nu îmi doresc nimic. Am tot ce mi-aș putea dori în momentul de față so, cred că o zi în care să am 100% atenția soțului.”

 

„Eu mi-aș dori o dimineață numai pentru mine. Să ia cineva copiii și să se ocupe de ei după ce se trezesc, cu de toate: spălat pe dinți, schimbat, îmbrăcat, scos afară. Eu să dorm 30 de minute în plus. Să îmi beau cafeaua în tihnă, în pijamale. Să am timp să ascult o melodie preferată și să îmi fac un duș lung, să mă usuc pe păr fără să fie nevoie să mă grăbesc. That’s all. Aaa, și poate un ruj nou n-ar strica, cu cel vechi tocmai s-a pictat canapeaua.”

 

„O ieșire la picnic în natură cu familia.”

 

„Câteva zile în natură doar eu cu mine, să mă relaxez și regăsesc.”

 

„Pe lângă tot ce s-a spus, să merg la un concert fain și să dansez like nobody is watching.”

 

„Eu îmi doresc să îmi găsesc mai des echilibrul interior sau să îl păstrez mai bine. Îmi doresc să mă conectez mai des și mai bine cu mine și cu ai mei. Îmi doresc ca anul acesta să fie mai liniștit, mai împlinitor, cu mai puțină luptă, mai ușor decât ultimii doi. Îmi doresc să mă simt mai des femeie, sexy, atrăgătoare. Știu că cer mult dar I am an overachiever. Și vreau un concediu all inclusive, la mare, cald și soare.”

 

„Eu vreau tot ce au scris fetele mai sus.”

 

„2 ore în care să plantez cactuși și suculente.”

 

„Un voucher de răsfăț pentru mine, de orice fel.”

 

„O chitară și timp să învăț să cânt la ea. Și o zi la un spa: să am o cameră mare, cu terasă și jacuzzi. Toate astea să le petrec cu soțul meu, că îmi e dooor de el, mi-e dor de noi”.

 

Mulțumim mamelor din Cuibul Berzelor, care au răspuns cu atâta deschidere întrebării noastre.

 

***

Dacă ești mamă și ai citit articolul până aici, suntem curioși: tu ce îți dorești?

Dacă ești soț, ce cadou îi faci jumătății tale? Timp, răsfăț, flori, timp în 2 sau o seară în care culci tu copilul?

Le urăm „La mulți ani!” tuturor femeilor, tuturor mamelor. Celor care își găsesc timp pentru ele, dorințele lor, hobby-urile lor, dar și celor care simt că mereu sunt în slujba altora, care nici nu mai știu când și-au făcut lor o bucurie.

Chiar dacă unele mame sunt taxate pentru metodele lor de educație a copiilor, cu siguranță fiecare mama vrea ce este mai bun pentru copilul ei și face cu dragoste fiecare lucru pentru copilul ei de la cititul de povești pentru copii, cititul de cărți educative pentru copii până la lucruri mai profunde ce ține de dezvoltarea celor mici.

Sperăm să aveți parte, nu doar azi, de timp cu voi și de puțin răsfăț.

La mulți ani! Fără voi nu ne-am descurca.