– Mami, putem să avem o pisică? Te rooooog.

– Prietena mea de la școală are un cățel, vreau și eu unul!

– Tati, tati, a spus buni că îmi dă un pui de cățel, putem să îl luăm acasă acum?

Sunt replici pe care se întâmplă să le auzi de la cei mici. Copiii par să aibă o atracție iremediabilă față de animalele de companie, pe care le percep asemenea unor camarazi de joacă.

Dacă uneori copilul e cel care cere un animal de companie, alteori părintele ar vrea să-l responsabilizeze pe cel mic sau să-i facă o bucurie pentru că vede cu cât drag se joacă atunci când e un animal prin preajmă.

Mulți părinți au o reținere în a accepta dorințele celor mici în acest sens.

– Auăleu, și mai multă mizerie? Pff, și cine o să strângă după el?

– Dacă mușcă sau nu se înțeleg?

– Și dacă luăm cățel și copilul nu-l mai bagă în seamă după o lună, ce ne facem?

E adevărat, un animal de companie vine la pachet cu o nouă responsabilitate, câteva costuri suplimentare și necesitatea adaptării mediului dacă ne dorim armonie în familie, din toate punctele de vedere.

Copilul tău vrea un animal de companie sau te gândești să-i faci un astfel de cadou?

Dr. Horia Cioflica (foto) e medic veterinar cu experiență în clinici și spitale din România, Franța și Germania, e pionier în domeniul comportamentul canin și felin și totodată ownerul cabinetului veterinar MuffyVet din Cluj-Napoca.

În rândurile de mai jos, el ne ghidează ca să înțelegem cu adevărat ce trebuie să știm înainte să ne mărim familia cu încă un membru.

 

Cum instaurăm armonia dintre comportamentul uman și canin

Î:  Am văzut cu toții filmulețe în care copiii și animalele de companie se înțeleg foarte bine. Cum ajungem acolo, la acest scenariu și cum îl evităm pe cel în care își fac rău unul altuia?

Dr. Horia Cioflica, medic veterinar: Este foarte important să înțelegem că un animal de companie nu este o jucărie. Consider că o condiție esențială pe care trebuie să ne-o asumăm este respectul față de orice rasă sau orice specie aleasă.

Înainte de a face o alegere, este recomandată o consultatie la un cabinet veterinar pentru a afla un plus de informații despre ce semnifică și ce implică rasa sau specia pe care doriți să o adoptați, costurile de viață ale companionului și nevoile sale, pentru o privire de ansamblu care să ne ajute în luarea deciziei.

Ar fi ideal să discutăm cu membrii mai mici ai familiei și să le explicăm cald și ferm faptul că un animal de companie nu trebuie bruscat, fugărit, ridicat, tras de urechi sau coadă, înțepat.

Prin stabilirea unor reguli, atât pentru companion, cât și pentru copii (timpul petrecut împreună, felul cum este manipulat animalul, metode de joacă și de hrănire, respect pentru animal), se va ajunge la o coabitare armonioasă a copiilor cu familia și copiii, în special.

Î: Ce nevoi au animalele, la ce anume să fim atenți?

Horia Cioflica, medic veterinar: Cred că un animal este fericit (pentru că și despre asta este vorba 😊) atunci când reușim să le asigurăm un mediu de viață cât mai similar speciei lor.

De exemplu, pisicile au nevoie de teren înalt, au nevoie să se cațere, să se ascundă. Pisicile au nevoie de posibilitatea de a alege: jocuri, mâncare, locul în care se odihnesc, locul în care vânează etc.

Când vorbim despre căței, cred că este foarte important să diferențiem socializarea de familiarizare.

Un câine echilibrat este un câine socializat și familiarizat corect. Prin familiarizare înțelegem tot ce înseamnă mediu extern al proprietarului (sunete, lumini, locuri de petrecere al timpului, fel de petrecere al timpului), iar socializare înseamnă timpul petrecut cu congenerii (membri ai aceleiași specii, câini).

Cum alegem

Î: Care sunt cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont când alegem animalul de companie?

Dr. Horia Cioflica: Cred că este necesar să ținem cont mai mult de timpul pe care îl are fiecare proprietar sau viitor proprietar, pentru a se ocupa de necesitățile și nevoile companionului.

În eventualitatea în care ați ales deja, ați ajuns la etapa în care ați adoptat companionul respectiv, este necesară o educație de adaptare treptată, atât pentru copil, cât și pentru noul companion care este introdus în familie.

Factorul rasă influențează cam 10% din personalitatea unui individ (valabil la caini). Există unele rase care ar putea fi mai potrivite pentru o familie, din punct de vedere al energiei, al afectuozității: labrador, golden retriever, beagle și multe altele. Și, bineînțeles, și metișii.

Î: Știm că deseori copiii nu respectă regulile de igienă privind spălarea pe mâini. Există vreun risc de transmitere a bolilor de la animale la oameni?

Horia Cioflica, medic veterinar: Zoonozele sau antropozoonozele (boli transmisibile de la animale la om și invers) sunt afectiuni reale și des întâlnite. Altfel, un consult periodic la un interval de cel puțin 3 luni este indicat pentru animalele de companie, precum și respectarea schemelor de vaccinare și deparazitare.

Î: Care sunt primele măsuri sanitar-veterinare pe care trebuie să le luăm atunci când decidem să creștem în același loc un pui de om și un pui de animal?

Dr. Horia Cioflica: În ceea privește animalul, acesta trebuie examinat de medicul veterinar pentru a determina eventuale afecțiuni.

Un medic vă va indica starea sa de sănătate și demersurile sanitar-veterinare care trebuie urmate pentru vaccinarea, deparazitare, curățenia, buna hrănire și îngrijirea animalului de companie.

Toate acestea trebuie să fie în corelație cu mediul de viață al animalului respectiv (interior/ exterior, sat/ oraș, curte/ apartament sau mixt).

Animalele și emoțiile

Î: În ce măsură animalele percep starea oamenilor și care este sentimentul cel mai bine receptat de ei?

Dr. Horia Cioflica: Din momentul achiziționării sau adoptării unui animal de companie, pe lângă nevoile fiziologice pe care le au: a se hrăni, a se juca (joaca fiind înțeleasă ca o vânătoare sau explorare a talentului de a vâna – pentru că dacă e să vorbim despre câini și pisici, vorbim de vânători înnăscuți), somn, nevoi fiziologice etc, ei nu fac altceva decât să ne observe.

Cu siguranță vor înțelege diferite stări emoționale ale proprietarului sau proprietarilor: bucurie, agitație, nervozitate, hiperactivitate, liniștire etc. Dintre toate, afectivitatea este probabil sentimentul cel mai plăcut pentru animale.

Ce să evităm când avem un animal de companie

Î: Ce trebuie să știe un copil să NU facă atunci când vorbim de o relaționare incipientă cu un câine sau cu o pisică?

Horia Cioflica, medic veterinar: Copiii au nevoie de explicații în ceea ce privește felul cum să se comporte în preajma unui animal de companie. Anumite gesturi pot să fie percepute greșit de animalul de companie, și atunci pot să apară accidente – care nu sunt de agresivitate, ci de protecție.

Imaginați-vă un mic scenariu: în cazul în care te simți încolțit de o ceată de 3-5 copii binevoitori și poate nu este un moment bun pentru tine, tendința este de a fugi sau de a fi agresiv (fight or flee).

 Î: Se spune că cei 7 ani de acasă ai unui copil sunt echivalentul primului an de viață al unui câine. Cât de imperios necesar este dresajul canin?

Horia Cioflica, medic veterinar: Aici ține de timpul fiecărui proprietar în parte, pentru a învăța sau a dezvăța un comportament. În cazul în care timpul nu este la îndemâna, cred că dresajul canin este necesar, iar o întrebare foarte importantă, la care doar proprietarii pot să răspundă în legătură cu alegerea dresajului canin sau a consultațiilor de comportament este: „Ce îți dorești de la animalul tău de companie?”.

În calitatea mea de medic veterinar comportamentalist, ofer și consultații de comportament pentru a ajuta proprietarii și animalele de companie (câine, pisică) să aibă o viață armonioasă în cadrul familiilor adoptive.

Limite și rase prietenoase cu copiii

Î: Care sunt limitele sănătoase pe care trebuie să le punem animalelor în interacțiunea cu oamenii, respectiv copiii?

(Există vreo rasă de câine în care putem avea încredere 100% că nu îi va face rău copilului în absența noastră?)

Horia Cioflica, medic veterinar: E foarte important să înțelegem noi, ca adulți sau părinți, comportamentul celor două specii: umană și canină. Este esențial să ne cunoaștem atât animalul de companie, cât și copilul foarte bine și să ținem cont de o multitudine de factori, printre care vârsta copilului, cele menționate mai sus despre socializare și familiarizare, mediul în care sunt lăsați împreună etc.

De asemenea, este de avut în vedere că orice modificare de comportament, de exemplu lăsarea copilului cu un animal singur, trebuie făcută treptat.

Î: Există un top 3 rase de câini recomandate pentru copii mici?

Horia Cioflica, medic veterinar: Din punctul de vedere al unui medic veterinar comportamentalist, cred cu tărie că un animal de companie socializat și familiarizat corespunzător (oricare ar fi rasa sa), este recomandat pentru cei mici.

Cu toate acestea, există un consens că anumite rase de câini se adaptează mai ușor la viața de familie, și anume cu copii mici, precum: labradorii, golden retriever și setter irlandez.

Interviu realizat de Despina Lador.