– Mi-e groază de momentul când va merge la creșă, iar eu la serviciu! Dacă va plânge și nu-i va plăcea?

– Nu suportă nici despărțirile scurte, când ies să duc gunoiul. Mă aștept să urle, să plângă și să fie foarte nervos când va merge la grădiniță.

– Mă gândesc să nu-l duc la creșă, doar pentru că mi-e frică de momentul acesta.

– Copilul prietenei mele plânge și acum, după câteva săptămâni de când merge la grădiniță. Nu știu dacă rezist psihic…

 

Drag părinte,

Te înțelegem perfect. Adaptarea la creșă sau grădiniță e un moment important în viața voastră. Total nou cu care, cel mai probabil, nu v-ați mai confruntat până acum.

Adaptarea la grădiniță nu e bau-bau. Sau nu ar trebui să fie, dacă acordăm ATENȚIE și PREGĂTIRE acestui moment. Dacă avem așteptări realiste și dacă nu lăsăm la voia întâmplării acest moment.

Îți vom spune ceva: foarte mulți părinți ne scriu îngrijorați abia DUPĂ ce copilul are dificultăți de adaptare. Și nu pregătesc deloc momentul. Se tem de grădiniță așa de tare încât ignoră cu desăvârșire pregătirea momentului. Ca să nu-l sperie pe copil. Dar pe copil chiar asta îl sperie: lipsa familiarității și faptul că totul e foarte nou, nu știe ce se va întâmpla și de ce e dus în acel mediu nou.

Iată câteva tehnici recomandate de experți pentru o adaptare lină la creșă sau grădiniță:

  1. CONVINGE-TE CĂ E CEL MAI POTRIVIT LOC PENTRU EL

Dacă tu, ca părinte, ești neîncrezător și speriat, copilul va simți asta. Va prelua frica asta, chiar dacă nu o verbalizezi.

Așadar, înainte să-l înscrii, îți recomandăm să vizitezi mai multe grădinițe sau creșe, să discuți cu educatoarele, dacă e posibil, sau cu managerul unității, să te convingi că sunteți pe aceeași lungime de undă în educația copilului.

Ajută să știi cum vor proceda în caz că micuțul plânge, ce vor face dacă nu vrea să doarmă sau dacă e retras și nu se integrează în grup.

  1. FACEȚI ACOMODAEA TREPTATĂ

Dacă grădinița permite acest lucru, începeți treptat acomodarea cu câteva minute pe zi, apoi câteva ore pentru ca mai apoi să rămână program complet și să doarmă acolo.

  1. VORBIȚI DESPRE NOUL MEDIU

Oricât e de mic copilul, el aude, înțelege și preia de la adulții din jur sau de la copii informații. Vorbește cu el despre faptul că vecinul, fratele sau prietena din parc a fost la grădiniță. Prezintă grădinița cu entuziasm, spune-i ce presupune și nu ascunde faptul că mama și tata nu vor fi acolo cu el. În schimb, îi va avea aproape pe copii și pe educatoare.

Spune-i ce se va întâmpla pe parcursul șederii lui la grădiniță, ca să știe ce urmează să se întâmple. (ex: Luați micul dejun, apoi vă jucați, apoi ieșiți afară, mâncați prânzul, dormiți la prânz, luați o gustare și apoi mama vine după tine și mergem în parc)

  1. CITIȚI CĂRȚI DESPRE GRĂDINIȚĂ

Cărțile îl ajută pe copil să se familiarizeze cu noul mediul, iar dacă e atașat de un personaj, va accepta mai ușor schimbarea. În cartea „Fram la grădiniță”, scrisă de psihologul Irina Nikolaus (Forgaciu), veți descoperi o poveste scrisă cu multă empatie, dar și zeci de tehnici și exerciții pe care le puteți face ușor acasă și care ajută la o adaptare ușoară.

Noi îți recomandăm să începi să citești cu o 3-4 săptămâni înainte de prima zi și tot de atunci să începi să faci exercițiile propuse în carte.

  1. FĂ-L CURIOS. VIZITAȚI LOCUL

Copiii sunt foarte curioși. Cu siguranță ai observat asta.

Faceți scurte vizite la grădiniță și explică-i că peste 15 zile sau 10 zile va veni acolo să se joace cu copiii.

Dacă vă faceți o rutină din a vizita grădinița (din exterior) în fiecare dimineață, se va obișnui și, mai mult decât atât, va deveni curios și interesat, chiar dacă va vedea doar clădirea. Acest pas îl ajută pentru că locul îi va deveni FAMILIAR, iar el are nevoie să simtă că cunoaște acel loc.

  1. AJUTĂ-TE DE RUTINE

Ajută-l să aibă acasă aceleași rutine pe care le va avea și la grădiniță. Aceleași ore pentru gustări, ieșit afară, somn îl pot ajuta să fie pregătit pentru momentul care urmează.

  1. MAMA SE ÎNTOARCE ÎNTOTDEAUNA

Amintește-i că Mama se întoarce întotdeaua la el. Faceți mici jocuri la finalul cărora mama se întoarce la el: cucu-bau, ascunsa etc.

  1. NU TE ÎNTOARCE DIN DRUM

După ce v-ați luat rămas-bun, nu te mai întoarce din drum, în caz contrar prelungești chinul copilului.

  1. NU ASCUNDE INFORMAȚII

Nu-l face să creadă că vei fi acolo, lângă el, la grădiniță. Spune-i sincer că tu vei aștepta afară (în cazul acomodării treptate cu vizite scurte) sau că vei fi la serviciu cât timp el se va juca și va învăța lucruri noi. Dacă acomodarea e treptată, spune-i că pentru început va sta foarte puțin, doar cât să-i cunoască pe copii.

     10. ACCEPTĂ-I EMOȚIILE ȘI STĂRILE CU EMPATIE

Unii copii au o adaptare mai ușoară, la alții e mai dificil. Important e să-i accepți frica, emoțiile, frustrarea sau furia. E posibil să meargă cu entuziasm la grădiniță, dar după ce iese să fie pachet de nervi. Sau să plângă acolo, dar odată ieșit să fie vesel.

Dacă îi ești alături cu empatie și căldură, adaptarea va fi mult mai ușoară. Îi poți povesti despre cum era când mergeai tu la grădiniță, despre ce va învăța acolo.

  1. PREGĂTEȘTE SCURTE DESPĂRȚIRI ȘI JOCURI DE ROL

Scurtele despărțiri îl ajută pe copil să-și dea seama că mama și tata se întorc la el mereu. Va avea încredere în tine și când îi spui că te întorci după el la grădiniță. Alte zeci de exerciții utile găsești în cartea Fram la grădiniță, parte din pachetul Fram Emoțional, disponibil aici.

„Chiar dacă limbajul expresiv este deficitar, copilul mic înțelege tot ce îi spuneți. Prin urmare, recomand folosirea acelorași strategii, într-un dialog scurt și folosind cuvinte simple. Ajută mult și cărțile.

Iar jocurile pot fi adaptate vârstei mici: cucu-bau când îi schimbați pampersul sau hainele, jocul în care îi ascundeți un ursuleț în baie și rugați copilul să-l caute (în baie deoarece e foarte ușor de găsit), jocul cu mama pleacă sărind și se întoarce în pasul piticului etc”, spune psihologul Irina Nikolaus, autoarea cărților din pachetul Fram Emoțional.

 

Pachetul Fram Emoțional cuprinde 3 cărți de dezvoltare emoțională pentru copii și părinți

  • Fram la grădiniță și bullyingul (se adaptează ușor, scapă de frica de abandon, se identifică cu stările personajelor, știe cum să reacționeze când alți copii sunt violenți verbal sau fizic)

 

  • Fram și Petrișor, prietenul fără astâmpăr (copilul învață să devină mai atent, concentrat, să-și gestioneze furia)

 

  • Fram în lumea emoțiilor și a întunericului (copilul își înțelege emoțiile, le identifică, scapă de frici)

Ajută-l pe copilul tău să-și cunoască emoțiile, să le identifice și să se adapteze ușor în medii noi!

Poți comanda pachetul de aici: https://lumealuifram.ro/carti/pachet-fram-emotional/.