În mai puțin de două săptămâni, copiii vor merge la școală, grădiniță și creșă. Dacă ești și tu ca majoritatea părinților (în special mamele trec prin asta), e posibil să simți în perioada aceasta un stres suplimentar legat de începerea școlii și a grădiniței. Iar dacă al tău copil merge acum pentru prima dată în colectivitate, ei bine, da, probabil că resimți mai puternic stresul și agitația.

Este normal să te întrebi:

Cum va fi la grădiniță? Va plânge mult? Se va simți abandonat, va crede că nu îl iubesc?

Dacă se îmbolnăvește? Dacă are nevoie de ceva și eu nu sunt acolo? Dacă e mai bine să stea acasă anul ăsta… care e așa de complicat și de ciudat??!

Ce poți face concret, ca să-ți ajuți copilul

Dacă ai luat decizia să-ți dai copilul la creșă sau la grădiniță și privești cu îngrijorare zilele care se scurg, îți dăm o veste bună. Sunt mai multe tehnici, exerciții și jocuri pe care le puteți practica împreună ca să creșteți șansele unei adaptări line. Ni le-a împărtășit Irina Forgaciu, psiholog, autoarea cărții Fram la grădiniță și bullyingul. Pe cele mai importante 8 le găsești chiar în acest articol

1. Relaxează-te. Fii împăcat cu decizia pe care ai luat-o.

Un părinte liniștit, încrezător și optimist îi va transmite copilului (chiar și inconștient) mesaje pozitive. Atunci când părinții sunt linistiți că au ales un loc potrivit pentru copil, vor reuși să transmită la nivel emoțional siguranță și confort.

2. Adaptează rutinele copilului la noul program.

Pe cât posibil, ajută copilul, cu câteva săptămâni înainte, cu programul pe care îl va avea la grădiniță: ore de masă, joacă, somn.

3. Mergeți în vizită.

Dacă grădinița sau creșa unde va începe să meargă permite asta, programează o întâlnire cu educatoarea, în care copilul să aibă ocazia să cunoască adultul cu care va rămâne. Dacă acest lucru nu e posibil, vizitați grădinița din exterior, cel puțin cu o săptămână-două înainte de începerea cursurilor, de preferat dimineața. Spune-i că în curând va merge la grădiniță, urcați scările sau priviți în curte.

4. Vorbește-i despre grădiniță cu entuziasm și citește-i cărți despre mersul la grădiniță.

E important să știe că tu ai încredere în adulții de la grădiniță și, de asemenea, să știe ce se va întâmpla acolo: „te joci cu alți copii, mănânci, dormi, ieșiți la joacă afară etc.”. Cărțile îi ajută pe copii să vizualizeze ce se va întâmpla acolo. Noi îți recomandăm cartea Fram la grădiniță, scrisă de psihologul Irina Forgaciu.

Vei găsi o poveste captivantă cu Fram și Ana care merg în prima zi de grădiniță, dar și exerciții practice pe care le poți face cu copilul tău. O poți comanda aici, iar dacă alegi Pachetul de Dezvoltare Emoțională (care include cărțile Fram în lumea emoțiilor și a întuncericului și Fram la grădiniță și bullyingul), ai o reducere de 21%.

5. Ești în siguranță. Mama se întoarce întotdeauna.

Copilul are nevoie să i se amintească faptul că este în siguranță: „Ești în siguranță la grădiniță. Iar mama (sau tata) se întoarce întotdeauna. Vin după tine după ce te trezești (sau alt moment pe care copilul îl poate identifica).”

Este important ca cel mic să simtă siguranță și fermitate în glasul și atitudinea părinților, combinate cu blândețe și empatie.

6. Jucați-vă „Cucu-bau” sau „De-a v-ați ascunselea”.

Sunt două jocuri pe cât de simple, pe atât de eficiente. Jucați înainte de primele zile, dar și după ce a început deja grădinița și încă mai plânge când plecați.

7. Nu te întoarce din drum.

Știm că este greu să accepți că al tău copil plânge și poți să fii tentat să mergi să îl iei în brațe. Din păcate,  însă, nu ajută pe termen mediu și lung. Despărțirea scurtă și fermă, pe un ton vesel, îl face pe copil să se obișnuiască mai ușor.

8. Alege adaptarea treptată, dacă e posibil.

Adaptarea treptată ajută mult copilul să-și dea seama că părintele se întoarce după el. Crește gradual numărul de minute pe care copilul îl petrece la grădiniță. Acolo unde e posibilă varianta aceasta, e recomandată de psihologi și terapeuți. O recomandă și psihologul Irina Forgaciu, care împreună cu mine, Fram, Ursul Polar, vă ține pumnii să aveți acomodare lină și zile frumoase! 🙂